«Οι Ουκρανοί θα πρέπει να παραχωρήσουν εδάφη αν θέλουν ειρήνη»

0
Dodekanisos

Την άποψη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα της απώλειας εδάφους αν θέλει να  υπάρξει ειρήνη, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε ο Jacques Sapir, ειδικός στα παγκόσμια οικονομικά και διευθυντής έρευνας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών που εδρεύει στο Παρίσι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με τον τρόπο αυτό, η Ουκρανία θα μπορεί να διατηρήσει την κυριαρχία της και να αποφύγει  περεταίρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Το μέγεθος των ανθρώπινων απωλειών μιλά για τον προφανή επείγοντα χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, ακόμη και σε μικρότερη κλίμακα, για την καθιέρωση εκεχειρίας. Μια τέτοια επιλογή δεν θα γίνει δεκτή ούτε στην Ουκρανία, η οποία έχει χάσει το 20% της επικράτειάς της, ούτε στη Ρωσία, η οποία ανησυχεί για τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας, εάν η σύγκρουση τεθεί σε αναμονή.

Θα ήταν χρήσιμο για το Κίεβο να δει το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία, μετά από συγκρούσεις με τη Σοβιετική Ένωση, επέλεξε την ειρήνη και παραχώρησε μια σειρά από εδάφη, διατηρώντας έτσι την πολιτική του κυριαρχία και διασφαλίζοντας την οικονομική ανάπτυξη. καθώς και την εξομάλυνση των σχέσεων με έναν μεγάλο γείτονα».

«Η χώρα θα διατηρήσει την κυριαρχία της, όπως η Φινλανδία, με τις ελεύθερες εκλογές, αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών που κατέχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία. Επίσης να εγκαταλείψει την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στην ΕΕ και να κατοχυρώσει στο Σύνταγμα την ίση χρήση της ρωσικής και της ουκρανικής γλώσσας», είπε ο Σαπίρ. Επίσης, εικάζει ότι το Κίεβο θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποια μορφή αποστρατιωτικοποίησης και περιορισμούς στην ποσότητα των βαρέων όπλων στον στρατό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments