Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση της πανδημίας, έχει επικεντρωθεί έντονα στη διατήρηση των προτύπων δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η στροφή προς την εντατική παροχή υπηρεσιών απολύμανσης, εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των χημικών παραγόντων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, το ζήτημα του πώς τα μεταναστευτικά κύματα επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, ειδικά στα διάφορα hotspot, είναι επίσης στην ημερήσια ατζέντα. Αυτό το άρθρο εμβαθύνει σε αυτές τις πτυχές, κουβεντιάζοντας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται με απολυμάνσειςή απεντομώσεις σε Κόρινθο https://cpapolimantiki.gr/, Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ρίχνοντας φως στις συνέπειες της απολύμανσης, και ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των προϊόντων με βιολογική προέλευση.
Χημική απολύμανση: Επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον
Η ευρεία χρήση χημικών απολυμαντικών σε δημόσιους χώρους, στα μέσα μεταφοράς και τα τουριστικά καταλύματα αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας με τη μείωση της εξάπλωσης μολυσματικών παραγόντων. Ωστόσο, προκύπτουν ορισμένες ανησυχίες:
1. Η υπερβολική έκθεση ή η εσφαλμένη χρήση ορισμένων απολυμαντικών μπορεί να είναι επιβλαβής. Η κατάποση ή η εισπνοή επικίνδυνων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες του δέρματος ή πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.
2. Τα διάφορα χημικά που εξαπλώνονται κατά την απολύμανση μπορεί να επηρεάσουν τη θαλάσσια ζωή και το χερσαίο οικοσύστημα. Σε μια χώρα με τόσες ακτογραμμές και διαφορετικούς οικοτόπους όπως η Ελλάδα, υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το θέμα.
3. Μικροβιακή αντοχή: Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η υπερβολική απολύμανση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη υπερμικροβίων. Ως αποτέλεσμα πολλοί μικροοργανισμοί μπορεί να γίνουν ανθεκτικοί στα διάφορα απολυμαντικά και αντιβιοτικά.
Παρακάτω θα δουμεβιολογικές εναλλακτικές και λύσεις που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες που παρέχουν απολυμάνσεις σε Κόρινθο, υπόλοιπηεπαρχία και Αθήνα.
1. Βακτηριοφάγοι: Αυτοί είναι ιοί που μολύνουν βακτήρια και μπορούν να μεταλαχτούν καταλλήλως ώστε να στοχεύουν συγκεκριμένα παθογόνα χωρίς να επηρεάζουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Οι δυνατότητές τους βρίσκονται υπό διερεύνηση για εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία νερού και σε άλλους τομείς της δημόσιας υγείας.
2. Ενζυματικά σε καθαριστικά: Πρόκειται για καθαριστικά που περιέχουν ένζυμα, δηλαδή πρωτεΐνες που μπορούν να διασπάσουν τους ρύπους. Είναι βιοδιασπώμενα και συνήθως μη τοξικά, καθιστώντας τα μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά απολυμαντικά.
3. Εκχυλίσματα βοτάνων : Φυσικές ενώσεις από φυτά, όπως αυτές από το neem, το teatree ή τον ευκάλυπτο, έχουν εγγενείς αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η χρήση τους προφυλάσει το περιβάλλον και παράλληλα εξασφαλίζει μία αποτελεσματική απολύμανση. Στην Ινδία πολλοί αγρότες ραντίζουν τις μπαμπακοκαλλιέργιες του teatree για να καταπολεμήσουν τα διάφορα επιβλαβή παράσιτα.
Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις, αν και πολλά υποσχόμενες, χρειάζονται εκτενή έρευνα και επικύρωση πριν μπορέσουν να εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα.