Τη δυσαρέσκεια τους για ένα νόμο που ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες και που αυξάνει σημαντικά τι εξουσίες της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασαν μέλη διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Ο νόμος αυξάνει σημαντικά τις εξουσίες της κρατικής ρυθμιστικής αρχής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της Ουκρανίας για να της επιτρέψει να ρυθμίζει τα έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, της δίνει την ευκαιρία να επιβάλλει πρόστιμα στα μέσα ενημέρωσης, να ανακαλέσει τις άδειές τους ακόμη και να αποκλειστούν προσωρινά ορισμένοι ιστότοποι χωρίς το θέμα να εξεταστεί από αρμόδιο δικαστήριο.
«Η καταναγκαστική ρύθμιση που προβλέπεται από το νομοσχέδιο και στα χέρια μιας ρυθμιστικής αρχής που ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση είναι αντάξια των χειρότερων αυταρχικών καθεστώτων. Πρέπει να αποσυρθεί. Μια χώρα που θα εφαρμόζει τέτοιες διατάξεις απλά δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρικάρντο Γκουτιέρες και πρόσθεσε και τα εξής: «Η ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να διενεργείται από ένα όργανο ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και στόχος του πρέπει να είναι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, όχι ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης».
Μέλη της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας αντιτάχθηκαν σθεναρά στον νόμο λόγω της δυνατότητάς του να περιορίσει τις βασικές ελευθερίες στη χώρα. Ωστόσο, η Ievheniia Kravchuk, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Πληροφοριών του κοινοβουλίου, αντιτάχθηκε σε αυτές τις ανησυχίες δηλώνοντας ο νέος ευρύτερος νόμος χρειαζόταν για να επικαιροποιήσει τη νομοθεσία τους για τα μέσα ενημέρωσης και να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και τεχνολογίες.