O Τραμπ ετοιμάζεται να αποσύρει τις ΗΠΑ απο το ΝΑΤΟ αν εκλεγεί;

0
Dodekanisos

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε να αποσύρει τη χώρα από το ΝΑΤΟ ή να περιορίσει δραματικά τη δέσμευση της Αμερικής στο μπλοκ εάν κερδίσει τις εκλογές του 2024, ανέφερε πρόσφατα και το περιοδικό Rolling Stone. Επικαλούμενο δύο πηγές που φέρεται να τον άκουσαν να κάνει τα σχόλια, το Rolling Stone ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ ή να παραμείνει στη στρατιωτική συμμαχία εάν τα ευρωπαϊκά μέλη της αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και καταργήσουν το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Με τη σύγκρουση να μαίνεται στην Ουκρανία και τα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής του ΝΑΤΟ να προτρέπουν τη συμμαχία να εντείνει τη στρατιωτική της βοήθεια στο Κίεβο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα να ξεσπάσει ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» στην Ευρώπη. Εάν εκλεγεί, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να αναγκάσει τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Ζελένζκι, να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγές του Rolling Stone, ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι η δεύτερη κυβέρνησή του δεν θα στελεχωθεί από «εραστές του ΝΑΤΟ». Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Τραμπ μελέτησε μια πρόταση πολιτικής της συντηρητικής συγγραφέα Δρ. Σουμάντρα Μαϊτρα νωρίτερα φέτος με τίτλο «Στρέφοντας τις ΗΠΑ μακριά από την Ευρώπη σε ένα αδρανές ΝΑΤΟ» και του άρεσαν μερικές από τις ιδέες της.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments