Ο Μακρόν δεν αποδέχεται το …αριστερό σχέδιο για τη νέα κυβέρνηση

0
Dodekanisos

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε έναν γύρο διαβουλεύσεων με πολιτικούς ηγέτες, ελπίζοντας να συνδυάσει έναν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις ασύμφορες εκλογές του περασμένου μήνα.
Έξι εβδομάδες μετά τις πρόωρες εκλογές στις οποίες ο Μακρόν έχασε τη σχετική κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, δεν έχει ακόμη ορίσει νέο πρωθυπουργό, του οποίου το πρώτο σημαντικό καθήκον θα είναι να υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους στην Εθνοσυνέλευση.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) — το οποίο αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη φατρία μετεκλογικά — δήλωσε ότι θέλει η 37χρονη οικονομολόγος Lucie Castets να είναι η νέα πρωθυπουργός. Όμως οι δυνάμεις του Μακρόν έδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για την ιδέα, προτιμώντας μια πιθανή συμμαχία με την παραδοσιακή δεξιά.

«Ήρθαμε εδώ για να υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο πόσο σημαντικό είναι να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να βγάλει τη χώρα από την παράλυση», είπε η Καστέτ καθώς έφτασε στο παλάτι των Ηλυσίων την Παρασκευή, συνοδευόμενη από άλλους εκπροσώπους του NFP. Αυτή και οι σύμμαχοί της ήταν πρόθυμοι να βρουν έναν συμβιβασμό, δεδομένου ότι κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία” και θα εργαστούν προς τη “σταθερότητα”, είπε ο Castets.
Όμως, οι σύμμαχοι του Μακρόν — ο οποίος είπε μετά τις εκλογές ότι “κανείς δεν κέρδισε” — υποστήριξαν ότι το αριστερό μπλοκ είναι πολύ αδύναμο για να διεκδικήσει την πρωθυπουργική θέση και αντ’ αυτού ελπίζουν να σχηματίσουν πλειοψηφία γύρω από μια κεντρώα προσωπικότητα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments