“O κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για μια πιθανή νέα πανδημία”

0
Dodekanisos

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη προετοιμασμένος για μια πιθανή νέα πανδημία. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε και τόνισε και τα εξής:

«Πρέπει να απορρίψουμε την ηθική και ιατρική καταστροφή των πλούσιων χωρών που συσσωρεύουν και ελέγχουν προμήθειες υγειονομικής περίθαλψης για την πανδημία και να διασφαλίσουμε για όλους έχει πρόσβαση σε διαγνωστικά, θεραπείες και εμβόλια».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συντηρεί ουσιαστικά το κεντρικό αφήγημα που κάνει λόγο για την επόμενη πανδημία.

Στο μεταξύ με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel , διεξάγονται διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για μια παγκόσμια συνθήκη πανδημίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες.
Η συνθήκη πρόκειται να κατατεθεί για έγκριση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας , η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2024. Ωστόσο, το προσχέδιο των 30 σελίδων παραμένει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. Μεταξύ άλλων, η τρέχουσα πρόταση ρυθμίζει πόσο γρήγορα θα κοινοποιούνται οι πληροφορίες για νέα παθογόνα, ποιος παράγει εμβόλια και φάρμακα και πού και πώς διανέμονται.
Το προσχέδιο ορίζει επίσης ότι οι κατασκευαστές παραιτούνται από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των φαρμακευτικών προϊόντων σε περίπτωση νέας πανδημίας και παραδίδουν μέρος της παραγωγής τους στον ΠΟΥ για διανομή. Στη Γερμανία, εκατοντάδες συνταγματικές καταγγελίες έχουν κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της Συνθήκης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments