Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα «Ο Διαγόρας και το μεγαλείο του!»

«Ο Διαγόρας και το μεγαλείο του!»

1
tsigaros diagoras
Dodekanisos

Ο κ. Θεολόγος Τσιγάρος, ως εκπρόσωπος της Διοίκησης, ήταν ο ομιλητής από πλευράς
του Γ.Σ. Διαγόρας στην πανηγυρική συνεδρίαση της 25ης Μαρτίου 2015 στη Λέσχη του ιστορικού Συλλόγου, με αφορμή της συμπλήρωσης των 110 χρόνων του. Ο λόγος του:
«Δύσκολο, σε πέντε λεπτά να μιλήσω για 110 χρόνια ιστορίας, γεγονός σπάνιο για σωματείο.
Το μεγαλείο του Διαγόρα δεν έγκειται μόνο στο ότι συμπληρώνει 110 χρόνια. Ο Διαγόρας είναι μεγάλο σωματείο, κυρίως διότι όπως έγραψε για παράδειγμα ο Γυμνασιάρχης του Βενετοκλείου Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου: “Ο Σύλλογος αυτός πρόσφερε μεγάλη υπηρεσία στον πνευματικό και εθνικό τομέα του τόπου, παράλληλα με την σωματική αγωγή που επιδίωκε στα μάτια των κατακτητών”.
Πριν 110 χρόνια, λοιπόν, λίγα βήματα από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, στο κτήριο της Αστικής Σχολής, την 25η Μαρτίου 1905, 18 Ρόδιοι ιδρύουν τον Διαγόρα. Και αμέσως μετά την ίδρυση, ο Σύλλογος οργανώνει αθλητικό, μουσικό, θεατρικό, προσκοπικό τμήμα. Εκδίδει βιβλία, ιδρύει βιβλιοθήκη, νυκτερινή σχολή για αναλφάβητους, οργανώνει διαλέξεις. Και γίνεται κεντρικός πόλος πατριωτικής συσπείρωσης των Ροδίων.
Όλα αυτά σε καιρούς σκοτεινούς. Τους καιρούς της Τουρκοκρατίας και αργότερα της Ιταλοκρατίας. Αναμενόμενο, επομένως, ότι οι κατακτητές δεν μπορούν να ανεχθούν τη δράση του. Και το 1929, οι Ιταλοί, βιαίως επιβάλουν την διάλυσή του και διώκουν τα μέλη του.
Όμως το Μάιο του 1945, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, ο Διαγόρας ανασυστήνεται. Επανιδρύει και λειτουργεί τα αθλητικά τμήματά του δραστηριοποιούμενος στα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του στίβου, του βόλεϊ, της ποδηλασίας.
Επανιδρύει επίσης και το μουσικό τμήμα του, τη «Φιλαρμονική του Διαγόρα», την οποία μετά από λίγα χρόνια παραδίδει στον Δήμο Ρόδου.
Το 1954, λίγο πριν την πεντηκονταετηρίδα του Συλλόγου, η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το μετάλλιο της στον Διαγόρα, αναγνωρίζοντας την εθνική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του.
Το 1968, ενώ ο Διαγόρας πρωταγωνιστεί στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, η χουντική κυβέρνηση «αποφασίζει και διατάσσει» τη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου. Το πλήγμα είναι βαρύτατο, αλλά ο Διαγόρας και πάλι ανακάμπτει. 40 περίπου χρόνια μετά το πλήγμα του φασιστικού ιταλικού καθεστώτος ανταπεξέρχεται και του πλήγματος της φασιστικής απριλιανής χούντας.
Στα χρόνια που ακολουθούν μετά από επιμονή, πίστη, σωστό σχεδιασμό, ο Σύλλογος φθάνει ψηλά. Το ποδοσφαιρικό τμήμα αγωνίζεται στην Α Εθνική, ενώ παράλληλα, τα άλλα τμήματά του κατακτούν πρωταθλήματα και αναδεικνύουν πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες.
Ο Διαγόρας σήμερα συνεχίζει την αποστολή του. Πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα της Ρόδου και στοχεύει σε επιτυχίες στις εθνικές κατηγορίες και στα εθνικά πρωταθλήματα. Πιστός στην παράδοση, επιμένει να καλλιεργεί όχι ένα, αλλά πέντε αθλήματα με αγωνιστικά τμήματα και τμήματα υποδομών. Στις τάξεις του αθλούνται περισσότερα από 650 παιδιά.
Ο Διαγόρας γιορτάζει τα 110 χρόνια του. Θα φθάσει η στιγμή που θα γιορτάσει και τα 120, τα 150, τα 200. Εμείς δεν θα είμαστε εδώ. Θα είναι όμως εδώ τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Θα κρατούν αναμμένη τη δάδα του Συλλόγου που θα παραλάβουν από εμάς, όπως ακριβώς και εμείς την παραλάβαμε από τους παλαιότερους».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ΚΕΜΠΑΠ
ΚΕΜΠΑΠ
9 years ago

deos-mageia-megaleio-doxa-timi-iperifania!!!!!