Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.
Έμποροι Θεσσαλονίκης: Ανεξήγητα και ανεφάρμοστα τα νέα μέτρα
«Θεωρώ ότι αυτοί που αποφασίζουν για τις ζωές μας, δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία. Έχουμε οικονομικά προβλήματα και πλέον αποκτούμε περαιτέρω προβλήματα. Δεν έχουν εικόνα της αγοράς και αποφασίζουν. Πώς θα λειτουργεί ένας αυτοαπασχολούμενος; Θα βγει στην πόρτα να ελέγξει; Να μας πουν πώς θα γίνει στην πράξη. Υπάρχει αγανάκτηση, είναι η τρίτη μέρα εκπτώσεων και δεν έχει καθόλου δουλειά. Είναι τραγική η εικόνα και έρχεται αυτό το μέτρο να τελειώσει τα πάντα», τόνισε στο thestival.gr ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.
Έμποροι Πειραιά: Περίεργα και δημιουργούν το αίσθημα της αδικίας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εμπορικός σύλλογος Πειραιά ο οποίος υπογράμμισε την αντίφαση ότι «από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές πως το λιανεμπόριο έχει συμβάλει στο ελάχιστο στην υγειονομική κρίση». Παρόλα αυτά ανακοινώθηκαν μέτρα για επιχειρήσεις εντός των οποίων «δεν υπάρχει παρασκευή προϊόντος, τηρούνται πάντα οι αποστάσεις, δεδομένου και του δυστυχώς περιορισμένου αριθμού καταναλωτών και φυσικά το μέτρο χρήσης μάσκας δεν έχει σταματήσει στιγμή να υπάρχει».
«Συνεπώς, απορούμε για την, για ακόμα μια φορά, στοχοποίηση του λιανεμπορίου που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας. Ο οποίος από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος. Ειδικά αυτή την περίοδο, που λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της προσμονής της εορταστικής περιόδου, μας είχε δημιουργηθεί η ελπίδα μιας “κανονικότητας”, που θα επέτρεπε την αποπληρωμή κάποιων έστω συσσωρευμένων υποχρεώσεων».
«Η απαίτηση να ελέγχονται από τα καταστήματα οι καταναλωτές είναι πρακτικά όχι μόνο ανεφάρμοστη αλλά και περίεργη όταν, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου δεν απαιτείται η συγκεκριμένη προϋπόθεση. Για παράδειγμα στα supermarket, στις λαϊκές αγορές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αιφνίδια αυτή απόφαση όχι απλώς μας δημιουργεί την αίσθηση της αδικίας, αλλά και της δυσάρεστης αίσθησης ότι οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στο αύριο της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΓΣΕΒΕΕ: Πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων από τα νέα μέτρα
Οι νέες παρεμβάσεις δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στο λιανεμπόριο, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Ενώ για είσοδο του κλάδου σε «αχαρτογράφητα νερά» έκανε λόγο πρόεδρος ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.
«Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην ”κανονικότητα”, που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές όμως, πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού, θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων. Ανεξαιρέτως των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Καρανίκας.
«Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση. Μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test. Καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Παράλληλα ο κ. Καρανίκας έθιξε και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε συνεχίζεται «η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές» κάνοντας λόγο για «εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων».
Με απλά λόγια, όπως τόνισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η αγορά στην εστίαση εισήλθε εκ νέου στον κύκλο του «lockdown».