Αρχική Επικαιρότητα Σε άτυπο «lockdown» εισήλθε και πάλι η εστίαση λόγω νέων μέτρων

Σε άτυπο «lockdown» εισήλθε και πάλι η εστίαση λόγω νέων μέτρων

0
dikaiologitika.gr
Dodekanisos

Η αγορά στην εστίαση εισήλθε εκ νέου στον κύκλο του «lockdown», μετά τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τουλάχιστον το συγκεκριμένο γεγονός υποστηρίζει και εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις στη εστίαση. Καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης  δημιουργούν νέα δεδομένα. Και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι από το μίνι lockdown η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης. Καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος. Παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown». 

«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε ”εργαλειοποιεί” και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης. Χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο. Ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε. Όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες. Και συσσώρευσε χρέη και ζημίες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων. Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν. Όμως συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:

  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα».

«Ασύμμετρο το βάρος»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε «ασύμμετρο το βάρος» στις πλάτες του λιανεμπορίου. Μάλιστα εξήγησε πως «από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Έχοντας «περάσει τις εξετάσεις» το προηγούμενο διάστημα τόνισε πως στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι «ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του κορονοϊού. Και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων».

Ως εκ τούτου, τόνισε πως «η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη. Και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον. Σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

«Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε ”αχαρτογράφητα νερά” και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments