“Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Νεντανιάχου”

0
Dodekanisos

“Ο Νεντανιάχου απροτρέπει προσωπικά κάθε προσπάθεια επίλυσης της ισραηλινο – παλαιστινιακής σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες!”. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

«Τα κακά νέα είναι ότι το Ισραήλ, ειδικά η κυβέρνησή του, αρνείται εντελώς -και ο Νετανιάχου το είπε ξανά, να αποδεχτεί μια λύση δύο κρατών. Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή που ηγείται η Φατάχ», είπε μεταξύ άλλων ο Μπορέλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτήν την κατηγορία, η οποία έχει διατυπωθεί τακτικά από τους πιο δυνατούς επικριτές του εδώ και αρκετό καιρό. Ο Μπορέλ τόνισε επίσης ότι, κατά την αντίληψή του, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι πλέον ικανοί να συμβιβαστούν, εξηγώντας:

«Οι εμπλεκόμενοι είναι πολύ θυμωμένοι μεταξύ τους για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνοι τους».

Ο Μπορέλ κατέστησε σαφές στο κοινό ότι για τον ίδιο μια λύση θα ήταν ότι  «η λύση δύο κρατών θα πρέπει να επιβληθεί απ’ έξω για να δημιουργηθεί ειρήνη». Αυτή η πολιτική παραλλαγή αντιπροσωπεύει τον πρωταρχικό στόχο που θα επιδίωκαν οι δυτικοί σύμμαχοι στη μεταπολεμική Γάζα. Ο Μπορέλ είχε προηγουμένως περιγράψει τη λύση των δύο κρατών ως την «καλύτερη εγγύηση ασφάλειας» του Ισραήλ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments