Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα N. Σαντορινιός : ” Σαφώς βελτιωμένες οι προβλέψεις του ΔΝΤ”

N. Σαντορινιός : ” Σαφώς βελτιωμένες οι προβλέψεις του ΔΝΤ”

0
Dodekanisos

Στην εκπομπή ΤΩΡΑ με την Άννα Μπουσδούκου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ήταν χθες (20/4/17) καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκαν, απάντησε ότι η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει ότι και για το τρέχον έτος και για το επόμενο δε θα πιάσουμε μόνο τους στόχους των πλεονασμάτων, θα τους υπερβούμε κιόλας. Ενώ σχολίασε πως τα θετικά αποτελέσματα των πλεονασμάτων οφείλονται και στο καίριο χτύπημα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τέλος, απαντώντας στην πρόσφατη κουβέντα που έχει ανοίξει περί ανασχηματισμού, δήλωσε στρατιώτης της Κυβέρνησης και του κόμματος, δηλώνοντας απερίφραστα πως η απόφαση είναι καθαρά του Πρωθυπουργού.
http://www.youtube.com/watch?v=cx7bo_QB5-A&t=187s
Για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ
«Αν κάποιος παρατηρήσει διαχρονικά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θα δει ότι η τωρινή του έκθεση είναι προφανώς βελτιωμένη και φαίνεται ότι το Ταμείο, αργά αλλά σταθερά επιβεβαιώνει τις δικές μας προβλέψεις, τελικά».
«Αξίζει, νομίζω, να αξιολογήσει κανείς τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία από τον Οκτώβρη του 2016 και έπειτα. Τότε μας έλεγε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 0,1% για το 2016 και τώρα παραδέχεται ως δεδομένο ότι θα είναι γύρω στο 3,3%, πιθανώς και μεγαλύτερο. Όταν ο στόχος ήταν 0,5% για την χρονιά που πέρασε. Για δε το 2017, το Ταμείο εκτιμούσε ότι θα «πιάσουμε» 0,7% πλεόνασμα και τώρα εκτιμά ότι θα είναι 1,8%, κάτι που σημαίνει ότι θα καλύψουμε και τους φετινούς στόχους. Τέλος, εκτιμούσε ότι το 2018 θα φέρουμε 1,6% πλεόνασμα και η τωρινή του εκτίμηση είναι για 2%».
«Βέβαια, η πρόβλεψη που έκανε τότε, το 2016 ότι το πλεόνασμα το 2018 θα είναι 1,6% ήταν αυτή που προκάλεσε την όλη συζήτηση για τα επιπλέον 2% μέτρα για το 2018, μετά την λήξη δηλαδή του προγράμματος».
«Η ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει ότι και για το τρέχον έτος και για το επόμενο δε θα πιάσουμε μόνο τους στόχους των πλεονασμάτων, θα τους υπερβούμε κιόλας. Ήδη από τα αποτελέσματα πορείας του προϋπολογισμού, στο 1ο τρίμηνο του 2017 φαίνεται ότι υπερβαίνουμε τους στόχους για το πλεόνασμα που είχαμε θέσει. Σε αυτά τα στοιχεία μάλιστα δεν έχει συνυπολογιστεί το τίμημα 1,2δις από την Fraport, το οποίο πιστώθηκε τον Απρίλη και όχι τον Μάρτιο, όπως είχε εγγραφεί».
«Αυτά τα πλεονάσματα, δε μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι κατά ένα μεγάλο μέρος τους επιτυγχάνονται εξαιτίας των φόρων που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες. Όμως, κατά ένα μεγάλο, επίσης ποσοστό τους οφείλονται και στην προσπάθεια που έχουμε κάνει ώστε να χτυπηθεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Οι λίστες της φοροδιαφυγής, αυτές που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είτε έκρυβαν στα συρτάρια τους, είτε αρνούνταν να παραλάβουν, στα δικά μας χέρια έχουν αξιοποιηθεί και έχουν αποδώσει. Τέλος, ακόμη και η ευρεία χρήση του POS έχει ενισχύσει την φορολογητέα ύλη, χτυπώντας την κίνηση του μαύρου χρήματος και επιφέροντας κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο».
Στόχοι πλεονάσματος σε βάθος 10ετίας
«Καμία οικονομία, στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να δεσμευτεί για τόσα χρόνια ώστε να πιάνει στόχους πλεονάσματος 3,5%. Άλλωστε, κανείς από τους θεσμούς δεν βάζει κάποιον τέτοιον όρο. Νομίζω και εκτιμώ ότι η δέσμευση που θα έχουμε για τέτοια πλεονάσματα θα είναι για τα επόμενα 3 έως 5 έτη. Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να μας ζητηθεί ο στόχος του 3,5% για το 2018, 2019 και 2020».
Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
«Το Κράτος δεν έχει σταματήσει να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2016 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποπληρωμών, συνολικού ποσού, 6,6 δις που έφερε ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες. Θεωρώ πως με τους ρυθμούς αυτούς της Οικονομίας, τα ληξιπρόθεσμα θα μειωθούν σημαντικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να τονωθεί η αγορά».
Πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ
«Κάτι που δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό είναι το γεγονός ότι τα μέχρι τώρα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ αναμένονταν να είναι κατά τι ελλειμματικά, εντούτοις είναι πλεονασματικά. Αυτό δείχνει ότι με την αλλαγή του ύψους των εισφορών που έγινε με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών και των αγροτών, πληρώνει λιγότερα και έτσι μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό είναι μια απόδειξη των πολιτικών που ασκούνται σε όλα τα επίπεδα ώστε να αυξηθούν με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τα έσοδα του κράτους και να μην βασίζονται μόνο και για πάντα στην υπερφολόγηση».
Χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης
«Βασικά, αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες είναι να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετέχει στο Ελληνικό Πρόγραμμα- κάτι που νομίζω ότι θα το κάνει- και με τους όρους που έχει θέσει το Eurogroup της 1ης Απριλίου, δηλαδή την δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ αρνητικών και θετικών μέτρων. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να αποσαφηνιστούν και να αποφασιστούν από τους θεσμούς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβρη του 2018- και σε αυτό νομίζω ότι το ΔΝΤ θα είναι σύμμαχός μας».
«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση (staff level agreement). Τέλος, αναμένουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρξει η τελική συμφωνία η οποία και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή μας στην ποσοτική χαλάρωση».
Απαντήσεις σχετικά με την απόδοση του Κυβερνητικού έργου και τα περί νέου ανασχηματισμού
«Πρέπει, σαν Κυβέρνηση, να δείξουμε ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα στις ανάγκες των πολιτών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Προβλήματα που δεν άπτονται με την εφαρμογή του Μνημονίου ή που δεν έχουν κάποιο δημοσιονομικό βάρος, αλλά έχουν να κάνουν με διάφορες άλλες παραμέτρους και μπορούν να λυθούν χωρίς κάποια δημοσιονομική επιβάρυνση, πρέπει να είναι ο στόχος των χαρτοφυλακίων μας».
«Ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε τον Νοέμβρη του 2016. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Μάιο, που αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση- μιας και στην ερώτησή σας το αναφέρατε- θα έχουν διανυθεί 6 μήνες κυβερνητικού έργου, υπό το νέο σχήμα. Νομίζω ότι αυτό το διάστημα είναι αρκετά μικρό για να έχει ολοκληρώσει και να έχει παράξει κανείς ένα έργο στο Υπουργείο του, σύμφωνα και τον προγραμματισμό που είχε κάνει».
«Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός είναι πάντα πρωτοβουλία που ανήκει στον Πρωθυπουργό. Αυτός ορίζει την σύνθεση της Κυβέρνησης και αποφασίζει πότε θα αλλάξει το Κυβερνητικό σχήμα».
«Σε ό,τι με αφορά, εγώ σε αυτή την υπόθεση αισθάνομαι στρατιώτης. Όπως δεν ήμουν Υπουργός, δεν έχω πρόβλημα να μην είμαι και πάλι, ή να υπηρετήσω από μια άλλη θέση».

Προηγούμενο άρθρο12.000 ζώα εσφάγησαν στα Δωδεκάνησα για τις ανάγκες του Πάσχα
Επόμενο άρθροΕπαφές Σαντορινιού με τοπικούς φορείς στη Σύρο
Δημήτρης Δραγάτης
Στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας από πάρα πολύ μικρός και συγκεκριμένα από το 1990, παιδί του σχολείου στη Ρόδο, με τις ζωντανές μεταδόσεις από τα γήπεδα μέσα από τις συχνότητες του Ράδιος Ήχος Μάϊκ. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν πολύ σταθμοί και πολλές συνεργασίες: Τηλεόραση: TV7, TV4, ΙΡΙΔΑ TV, COSMOS TV, ΘΑΡΡΙ TV Ραδιόφωνο: Ράδιο Ήχος Μάϊκ, Ράδιο Melody, TOP FM, Cosmos Radio, Sky News Εφημερίδες: ΠΡΟΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΙΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΡΟΔΙΑΚΗ (τώρα) Ανταποκριτής: Sport Fm, Sentra Fm Συγγραφέας του βιβλίου "Η Μεγάλη Ρόδος" Ιδιοκτήτης του news12.gr από το 2008 Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) Από τον Μάρτιο του 2020, το πολιτικό ρεπορτάζ και οι εξελίξεις στον πλανήτη μπήκαν στα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντα...
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments