Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Μουσική … η Kαλή μας Φίλη! Του Γιώργου Σακελλαρίδη, Μουσικοπαιδαγωγού – Διευθυντή...

Μουσική … η Kαλή μας Φίλη! Του Γιώργου Σακελλαρίδη, Μουσικοπαιδαγωγού – Διευθυντή Χορωδιών

0
Dodekanisos

Είναι σημαντικό να έχεις μουσικά βιώματα μέσα σε ομάδες, όπου κάποιοι γνωρίζουν μουσική, μα οι περισσότεροι όχι!

Τέτοιες ομάδες είναι οι ερασιτεχνικές Χορωδίες και τα «ανοιχτά» σε όλους Σύνολα Μουσικών Οργάνων, που συχνά μας βοηθούν να ενισχύσουμε τη ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Ας μη μας τρομάζει η έκφραση «ψυχική και συναισθηματική υγεία». Όλοι λίγο ή πολύ το «γιατρό» που λέγεται «μουσική», τον έχουμε ανάγκη!

Οι μουσικές ομάδες (Χορωδίες – Οργανικά Σύνολα) μπορούν λοιπόν να λειτουργούν με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να νοιάζονται πράγματι για την ευτυχία του ανθρώπου. Πώς; Με το να ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του, καθώς αυτός θα γίνεται αποδεκτός με σεβασμό, με το να του δίνονται απλόχερα οι ευκαιρίες να τα καταφέρνει, με το να αισθάνεται καλά μέσα στο πλαίσιο της μουσικής ομάδας και κατ’ επέκταση και έξω απ’ αυτήν.

Μουσική… η καλή μας φίλη! Και όχι μουσική που μας απωθεί επειδή τάχα «δεν επιτρέπονται τα λάθη!». Κι αν έτυχε ως τώρα να μην έχεις πάει σε μια μουσική ομάδα επειδή πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, δοκίμασε! Η «αγκαλιά» της μουσικής είναι «ανοιχτή» σε όλους όσους τη χρειάζονται!

Πειραματίσου με τη μουσική! «Εξερεύνησε» την με θάρρος άλλα και με σεβασμό ! Αναλογίσου πως η μουσική μέσα στις ερασιτεχνικές ομάδες όπως είναι οι Χορωδίες και τα Οργανικά Σύνολα(«Ορχήστρες»), περισσότερο «ανακαλύπτεται» και λιγότερο μαθαίνεται! Να γιατί η ενασχόληση με τη μουσική –έτσι όπως την περιγράφουμε σ’ αυτό το κείμενο- είναι για όσους αγαπούν τη ζωή , το νέο, το απροσδόκητο, το διαφορετικό!

Και μια σκέψη ακόμη. Καλοί είναι οι «τεχνίτες» της μουσικής. Καλύτεροι όμως είναι οι καλλιτέχνες (καθένας δηλαδή από τα μέλη μιας ερασιτεχνικής μουσικής ομάδας), που γνωρίζουν πως η μουσική είναι άνθρωπος και συναισθήματα.

Όταν η μουσική γίνεται «με τη ψυχή», τότε και ο νους του ανθρώπου «ψηλώνει», η καρδιά του «φτερουγίζει» από συναισθηματική ικανοποίηση και η επικοινωνία με τους άλλους μέσα στην ομάδα και με τους άλλους έξω απ’ αυτήν -τους ακροατές ,θεατές- αποκτά νόημα , ποιότητα και κοινωνική αποστολή!

Τότε η μουσική δεν είναι απλώς μια «καλή μας φίλη», αλλά και «συνοδοιπόρος» σε μια ζωή με ανθρωπιά. Σε μια ζωή όπου η μουσική ενώνει τους ανθρώπους , τους κάνει πιο δημιουργικούς και τους «μπολιάζει» με ευτυχία!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments