Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Η Κύπρος προχωρεί στην εξόρυξη υδρογονανθράκων- Ο Ερντογάν απειλεί

Η Κύπρος προχωρεί στην εξόρυξη υδρογονανθράκων- Ο Ερντογάν απειλεί

0
Undated aerial image released by Royal Dutch Shell PLC Friday Aug. 19, 2011 of the Gannet Alpha platform in the North Sea, around 110 miles (180 kilometers) east of Aberdeen, Scotland. Royal Dutch Shell PLC said an operation is under way to stop the leak at its Gannet Alpha platform following the worst North Sea oil spill in more than a decade. About 1,300 barrels of oil has spewed into the sea since a pipeline at Shell's Gannet Alpha platform was found to be leaking Aug. 12, the company said, though it claims that after shutting the well, only one barrel a day is leaking from the installation to control the build up of pressure in the pipeline. (AP Photo/Ken Taylor/Shell/PA Wire) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES
Dodekanisos

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για την εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η Κύπρος, παρά τις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Ερντογάν, δύο ημέρες πριν την άφιξη στο νησί της εξέδρας με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.
«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», είπε.
Πάντως, ερωτηθείς από το πρακτορείο Ρόιτερς στο πετρελαϊκό συνέδριο που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη αν οι έρευνες της εταιρίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Αρνό Μπρεγιάκ, πρόεδρος για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής της Total, είπε πως η εταιρεία δεν έχει «καμία ανησυχία».
Υπενθυμίζεται ότι η Total εξασφάλισε άδεια από την Κύπρο για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες φέτος. Σημειώνεται, δε, ότι με δύο διαφορετικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους -NAVTEX 257/17 και 258/17- η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει μία μεγαλύτερη περιοχή στην οποία όλη αυτή την περίοδο διεξάγονται οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση, η οποία έχει έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου, όπως και μια περιορισμένη ζώνη έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της πρώτης, στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση και ζητείται η τήρηση απόστασης ασφάλειας από διερχόμενα πλοία.

Οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης West Κapella στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την οδηγία, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments