Ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας που διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου. Η σχολή θα διαρκέσει οκτώ (8) εβδομάδες, και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Στη σχολή παίρνουν μέρος φέτος 48 μαθητές που απαρτίζουν την 57η και 58η σειρά. Υποστηρικτής της Σχολής Ιστιοπλοΐας του ΑΣΙΑΘΡ είναι για μια ακόμη χρονιά το Κατάστημα Ναυτιλιακών Ειδών “Αγησίλαος Ζαΐρης”.
Τα θεωρητικά μαθήματα διδάσκονται στην αίθουσα του Συλλόγου στο Ζέφυρο, με σύγχρονα εποπτικά μέσα κάθε Σάββατο απόγευμα. Τα πρακτικά μαθήματα πραγματοποιούνται με εξόδους στη θάλασσα, με ιστιοπλοϊκά σκάφη του στόλου του Συλλόγου, τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής. Η τελική πρακτική δοκιμασία πριν από τις γραπτές εξετάσεις, είναι ένα διήμερο ταξίδι στην Σύμη, όπου οι μαθητές θα εφαρμόσουν στην πράξη όλη την θεωρία που θα διδαχθούν. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την νυχτερινή ναυσιπλοΐα, να δουν και να δοκιμαστούν στους φάρους και στα σήματα των πλοίων κατά την νύχτα.
Τα μαθήματα διδάσκουν έμπειροι πτυχιούχοι εκπαιδευτές του ΑΣΙΑΘΡ, καθώς και ειδικοί πάνω σε κάθε τομέα με την συνεργασία πάντα των τοπικών λιμενικών αρχών. Ενδεικτικά κάποιες από τις θεματικές ενότητες που θα διδαχθούν οι νέοι ιστιοπλόοι είναι οι παρακάτω: Ονοματολογία ιστιοφόρου σκάφους, Στοιχεία Ναυτικής μετεωρολογίας, Αεροδυναμική πανιών, Τριμάρισμα πανιών, Αγκυροβολία, Καταστάσεις κινδύνου και ανάγκης, Ναυτιλία, Φάροι – Φανοί, Διεθνής Κώδικας για την Αποφυγή Συγκρούσεων, Ναυτική εθιμοτυπία, Ηλεκτρονικά συστήματα στο σκάφος, GPS, Επικοινωνία στη θάλασσα, Πρώτες Βοήθειες.
Μέσα από τα μαθήματα αυτά, οι νέοι ιστιοπλόοι θα έχουν μια πρώτη ουσιαστική επαφή με την θάλασσα και τα μυστικά της ενώ με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, και αφού εξεταστούν επιτυχώς, θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για να πάρουν το δίπλωμα κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους, διεθνούς αναγνώρισης θα πρέπει να πάρουν μέρος και σε έναν τουλάχιστον αγώνα που διοργανώνει ο ΑΣΙΑΘΡ, ώστε να αποκτήσουν και πρακτική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες. Με το δίπλωμα αποκτούν το δικαίωμα να κυβερνήσουν ιστιοπλοϊκό σκάφος.
Υπεύθυνος της Σχολής του ΑΣΙΑΘΡ είναι ο έφορος Ιστιοπλοΐας Αντώνης Βογιατζής, ενώ οι έμπειροι πτυχιούχοι εκπαιδευτές και μέλη του Συλλόγου που παραδίδουν τα πρακτικά και τα θεωρητικά μαθήματα είναι ο Νίκος Κουμνάκης, ο Λευτέρης Κουμπιάδης, ο Γιώργος Μιχαλάκης, ο Κώστας Ρακόπουλος και ο Δημήτρης Σταματάς.
Στα πλαίσια των μαθημάτων της σχολής εξάλλου, το προηγούμενο Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ο μετεωρολόγος κος Γεώργιος Κασσιμίδης έδωσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη. Ο κος Κασσιμίδης για μια ακόμη χρονιά ταξίδεψε στην Ρόδο από την Αθήνα, για να διδάξει στους μαθητές της σχολής του ΑΣΙΑΘΡ μεταξύ άλλων στοιχεία ναυτικής μετεωρολογίας και χρήσιμες οδηγίες για την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων στην θάλασσα.
Τα μαθήματα συνεχίζονται και τις επόμενες εβδομάδες ενώ οι συνεργάτες της σχολής που θα διδάξουν στους μαθητές εξειδικευμένα αντικείμενα της ιστιοπλοΐας είναι ο Γιάννης Μαραγκουδάκης Ωκεανοπόρος και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας, ο Αξ/κος του Λιμενικού Ανθ/στης Δ. Ψαλτόπουλος, ο Βλ. Τσίνας Φυσικός, ο Μ. Καρράς Ηλεκτρονικός, ο Γ. Χαλκίτης Ναυπηγός Μηχανικός και ομιλητής από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ρόδου.