O Δήμος Ρόδου με την κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχο Κοινωνικής πολιτικής και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας υλοποίησαν κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2018 δράσεις σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου στο Ειδικό Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου και στις 22 Μαρτίου στο 6ο Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου.
Σκοπός της πρώτης δράσης με τίτλο: «Έμφυλες Ταυτότητες: Η κοινωνική διάσταση του φύλου» ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των μαθητών αναφορικά με τα ζητήματα των διακρίσεων λόγω φύλου, τα έμφυλα στερεότυπα και τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναπαράγονται στην οικογένεια, στο σχολείο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις έμφυλες προσδοκίες που επηρεάζουν τον τρόπο μεταχείρισης του αγοριού και του κοριτσιού από τη στιγμή της γέννησης του και καθόλη τη διάρκεια της ζωή του, καθώς και στο πως αυτά ενισχύονται μέσω των προτύπων που τα ΜΜΕ προβάλουν.
Στη δεύτερη δράση με τίτλο: «Η βία από την οικογένεια στο σχολείο» αναπτύχθηκαν οι θεματικές της ενδοοικογενειακής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου προς τις γυναίκες θύματα βίας, καθώς και για τα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου, τα είδη της βίας, το νομικό πλαίσιο και την ψυχολογία της γυναίκας που υφίσταται βία. Ακολούθησε προβολή σχετικών βίντεο και συζήτηση με τους μαθητές, αφού έθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις απορίες τους στα στελέχη του Κέντρου.
Επίσης, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Αρχικά επισημάνθηκε η σύνδεση της ενδοσχολικής βίας ως φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με τη βία στους κόλπους της οικογένειας και ο αντίκτυπος προς την ψυχολογία των παιδιών είτε είναι θύματα βίας τα ίδια, είτε απλά είναι θεατές βίαιων περιστατικών μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Η δράση ολοκληρώθηκε με την προβολή του διαδραστικού εκπαιδευτικού εργαλείου προς τους μαθητές- που υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό με συντονιστή εταίρο το Χαμόγελο του Παιδιού και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).
Σκοπός των δράσεων προς τη σχολική κοινότητα είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των μαθητών/τριών πάνω σε θέματα Ισότητας των Φύλων, πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού, επιτυγχάνοντας μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα κατά της βίας.