«Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια της Ευρώπης!»

0
Dodekanisos

Τη δική του απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς. Μιλώντας μαζί με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στο Βερολίνο, ο Σολτς επέμεινε ότι «η υπόσχεση προστασίας του ΝΑΤΟ ισχύει ανεπιφύλακτα», απαντώντας ουσιαστικά στον Τραμπ.

«Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για την τρέχουσα κατάσταση. Οποιαδήποτε σχετικοποίηση της εγγύησης του ΝΑΤΟ για αμοιβαία βοήθεια είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και είναι αποκλειστικά προς το συμφέρον της Ρωσίας. Κανείς δεν μπορεί να επιτραπεί να παίξει με την ασφάλεια της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια έρχονται αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε σε πλήθος στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο ότι θα «ενθάρρυνε» τη Μόσχα να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ που δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον στόχο στρατιωτικών δαπανών της συμμαχίας του 2% του ΑΕΠ. «Πρέπει να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου», είχε πει μεταξύ άλλων.

Το Βερολίνο υπολείπεται εδώ και πολύ καιρό από το ελάχιστο ποσό δαπανών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να πετύχει τον στόχο του 2% κάποια στιγμή φέτος με τη βοήθεια ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε για να στηρίξει την άμυνα της Γερμανίας υπό το φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο τακτικός προϋπολογισμός της δεν αναμένεται να φτάσει τον στόχο για αρκετά ακόμη χρόνια, σύμφωνα με το Associated Press.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments