Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Κακόβουλo λογισμικό και χάκερς προσβάλλουν κινητά και το facebook

Κακόβουλo λογισμικό και χάκερς προσβάλλουν κινητά και το facebook

0
Dodekanisos

Νέους πονοκεφάλους προκαλεί στους χρήστες του Android κακόβουλο λογισμικό το οποίο προσβάλλει κινητά τηλέφωνα και καταγράφει ήχο και βίντεο των χρηστών.Από την άλλη μεριά, είναι τρομαχτικά εύκολο κάποιος να χακάρει το λογαριασμό μας στο facebook.

Όσον αφορά το λογισμικό, αυτό ονομάζεται «GhostCtrl» (κυριολεκτικά, «Φάντασμα Ελέγχου»), «παριστάνει» άλλες δημοφιλείς εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Pokemno Go και, αφ’ ης στιγμής εγκατασταθεί στο κινητό, αρχίζει το κακόβουλο έργο του.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας λογισμικού και διαδικτύου Trent Micro, ήδη έχουν εντοπιστεί τρεις εκδόσεις του λογισμικού και οι ερευνητές της εταιρείας εκτιμούν ότι σύντομα θα γίνει πιο σύνθετο και δύσκολο στην ανίχνευσή του.

Το GhostCtrl αφού εγκατασταθεί στο κινητό, αρχίζει να καταγράφει ήχο και βίντεο του χρήστη, κλέβει φωτογραφίες και άλλα αρχεία από τη συσκευή, και, τελικά, μπορεί να την κλειδώσει, ζητώντας λύτρα για να την ξεκλειδώσει.

 

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης που σχεδιάζεται κατά κινητών συσκευών (τηλέφωνα, tablets, κλπ), μέσω ransomware, αλλά και κλοπής προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

 

Η δεύτερη ανησυχητική είδηση έχει να κάνει με το Facebook και το πόσο εύκολο είναι για κάποιον που ξέρει να χακάρει τον λογαριασμό μας.

Το Facebook είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, με δύο δισεκατομμύρια χρήστες που καθημερινά το χρησιμοποιούν για ενημέρωση, συζήτηση, αλλά και για να μοιράζονται στιγμές και ιδέες τους.

 

Συχνά, στο Facebook ανεβάζουμε και πολύ προσωπικά μας πράγματα και θέλουμε, αν μη τι άλλο να είναι προστατευμένα από αδιάκριτα μάτι. Στο πλαίσιο αυτό η ίδια η εταιρεία έχει «χτίσει» διάφορα «τείχη ασφαλείας» για τους χρήστες της πλατφόρμας.

 

Ωστόσο, ένας μπλόγκερ αποκάλυψε ότι υπάρχει ένας τρομακτικά απλός τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να χακάρει το λογαριασμό σας στο Facebook, αρκεί να γνωρίζει ένα στοιχείο: έναν παλιό τηλεφωνικό αριθμό σας.

 

Αν ξεχάσετε τον κωδικό σας, το Facebook σας επιτρέπει να μπείτε σε αυτόν, μέσω του αριθμού του κινητού σας τηλεφώνου, ενώ το ίδιο το Facebook σας στέλνει ένα μήνυμα με έναν κώδικα για να «ξεκλειδώσετε» το λογαριασμό σας.

 

Ο μπλόγκερ αποκάλυψε, λοιπόν, ότι ο ίδιος χάκαρε λογαριασμούς φίλων του στο Facebook χρησιμοποιώντας παλιούς τηλεφωνικούς τους αριθμούς, οι οποίοι παρέμεναν συνδεδεμένοι με την πλατφόρμα.

 

Ο μπλόγκερ τόνισε ότι, πέραν από αυτό καθαυτό το πρόβλημα ασφαλείας, η μέθοδος αυτή μπορεί να δώσει σε απατεώνες πρόσβαση σε στοιχεία λογαριασμών ή άλλες απάτες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments