Οι ΗΠΑ θα παράσχουν μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο παρόμοια με το είδος της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο δεν θα επηρεάσει αυτή τη δέσμευση, επέμεινε ο Ουκρανός ηγέτης.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης την Κυριακή, ο Ζελένσκι περιέγραψε τις εγγυήσεις ασφαλείας που αναζητά η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην «οδό της προς το ΝΑΤΟ». Οι ηγέτες του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απέτυχαν να προσφέρουν στην Ουκρανία έναν οδικό χάρτη για την ένταξη στη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία τον περασμένο μήνα, αν και τα έθνη της G7 υποσχέθηκαν συνέχιση της βοήθειας.
«Θα έχουμε σίγουρα ένα ισραηλινό μοντέλο, αυτό που θα έχει όπλα, τεχνολογίες, εκπαίδευση, χρηματοδότηση κ.λπ.», είπε ο Ζελένσκι. Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και οι ετήσιες πιστώσεις για την Ουκρανία έχουν ξεπεράσει αυτές που προσφέρονται στη Δυτική Ιερουσαλήμ από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πέρυσι. Το έθνος της Μέσης Ανατολής δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι τα μέλη του μπλοκ δεν είναι νομικά υποχρεωμένα να υπερασπιστούν το ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, έχει περιγράψει τις δεσμεύσεις της για την ασφάλεια του Ισραήλ ως «σιδερένιες».