Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου: Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος (με κατεύθυνση Μετεωρολογίας) και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Εκτεταμένο σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στην Βόρεια και Δυτική Ευρώπη ωόθησε πολύ θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στην χώρα μας όπου υπήρξε και μεταφορά σκόνης.
Πιό συγκεκριμένα για το νησί της Ρόδου, σύμφωνα με τους Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς του Εθνικού Αστερισκοπείου και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο νησί, η θερμοκρασία ήταν πάνω από τους 36°C στην πλειονότητα των περιοχών του νησιού από τις 30 Ιουνίου μέχρι και την 1 Ιουλίου του 2017.
Αναλυτικά την Παρασκευή 30 Ιουνίου η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας ήταν 43.2°C στην Λίνδο, 38.8°C στον Έμπωνα, 36.7°C στην Κατταβιά, 36°C στο Παραδείσι και 34.1°C στην πόλη της Ρόδου.
Το Σάββατο 1 Ιουλίου, που ήταν η κορύφωση της ζέστης, η μέγιστη θερμοκρασία παρουσίασε μια πτώση της τάξης του 1°C στην Λίνδο αλλά κυμάνθηκε και πάλι σε υψηλά επίπεδα φθάντοντας τους 42.2°C. Αντίθετα άνοδο της τάξης του 0.1°C σημειώθηκε στον Έμπωνα με την θερμοκρασία να φτάνει τους 38.9°C. Στο Παραδείσι παρατηρήθηκε άνοδος κατά 1°C και έφτασε τους 37°C. Η πόλη της Ρόδου ήταν η περιοχή με τον πιο έντονο ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή (2.1°C) και έφτασε τους 36.4°C. Τέλος στην Κατταβιά υπήρξε πτώση κατά 0.8°C και έτσι η μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 35.9°C.
Από την Κυριακή 2 Ιουλίου παρατηρήται μια γεκική κάμψη της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές του νησιού, παρόλο που η αίσθηση της ζέστης στο ανθρώπινο σώμα είναι εντονότερη σε σχέση με το Σάββατο λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας που επικρατεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει πιο αισθητή στο νησί της Ρόδου από την Τρίτη 4 Ιουλίου του 2017 όπου ψυχρότερες αέριες μάζες από τη δυτική Ελλάδα θα κινηθούν ανατολικότερα .