Έφθασε δυστυχώς και στη Ρόδο η τακτική κάποιων εταιρειών να νοικιάζουν εργαζόμενους μέσω τρίτων, κατήγγειλαν σε κοινή τους συνέντευξη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας κι ο Πρόεδρος του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
Οι εταιρίες αυτές ήρθαν στη Ρόδο και έχουν ενοικιάσει και δημόσια ακίνητα, όπου νοικιάζουν εργαζόμενους, τους οποίους δεν τους προσλαμβάνει η ίδια η Εταιρία που εκμεταλλεύεται τις δομές αλλά τους νοικιάζει η Εταιρία από την Αθήνα και τους διαθέτει δήθεν στη Ρόδο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Και δυστυχώς πρόκειται για μια πρακτική που ήρθε για να μείνει και για αυτόν τον λόγο έχουν κάνει παρέμβαση στο ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ και ζήτησαν να μη γίνουν δεκτές αυτές οι συμβάσεις που έχουν προσκομιστεί στην Επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ να μη θεωρήσει αυτούς τους εργαζόμενους ασφαλισμένους.
Με αφορμή την απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις 20 Ιουλίου και στην οποία θα συμμετέχει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, μίλησαν για το χάος που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις και τον εργασιακό Μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Ο κ. Χατζησάββας
Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, είπε ότι με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου, όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται στη δουλειά και η σεζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Έτσι, αναφέρθηκε σε κάποια θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:
Καταρχήν, αυτή την περίοδο, έπειτα από ενέργειες του ΕΚΡ, βρίσκονται εδώ τακτικά κλιμάκια ελέγχων επιθεωρητών, και τεχνικών και κοινωνικών, οι οποίοι σαρώνουν την αγορά εργασίας και προσπαθούν, στο μέτρο του δυνατού, «να βάλουν μία τάξη στο χάος που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το χάος αυτό επικρατεί με δεδομένων των νόμων που υπάρχουν οι οποίοι είναι καταφανώς εναντίον των εργαζομένων και έχουμε δώσει αγώνα τα προηγούμενα χρόνια αυτοί οι νόμοι ν’ αλλάξουν».
Το κυριότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι και στην περιοχή μας, είναι, όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, η δυνατότητα που δίνουν στους εργοδότες οι μνημονιακοί νόμοι να μην είναι υποχρεωτικές οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, όπου έχει γίνει αυτό. Δηλαδή, να μην υπάρχει επεκτασιμότητα και υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, άρα ως σωματεία τρέχουν από χώρο σε χώρο για να εξασφαλίσουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύμβαση στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως στους υπόλοιπους χώρους, όπως της εστίασης, στις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ και γενικά των ιδιωτικών υπαλλήλων «εκεί πραγματικά υπάρχουν συνθήκες ζούγκλας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι επιθεωρητές που ήρθαν στη Ρόδο και έκαναν ελέγχους, στα ξενοδοχεία βρήκαν μία πολύ καλή κατάσταση, όμως στους υπόλοιπους χώρους δουλειάς, διαπίστωσαν πολύ μεγάλη έξαρση της απασχόλησης με τετράωρα, ενώ απασχολούν τους εργαζόμενους με οκτάωρο, και πάρα πολύς κόσμος είναι ανασφάλιστος.
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ προχώρησε και στην εξής καταγγελία: «Έχουμε…το καινούργιο φρούτο που είναι εισαγόμενο τώρα, από Εταιρίες που ήρθαν στη Ρόδο και έχουν ενοικιάσει και δημόσια ακίνητα, δημοτικά εμβληματικά ακίνητα, όπου νοικιάζουν εργαζόμενους, δεν τους προσλαμβάνει η ίδια η Εταιρία που εκμεταλλεύεται τις δομές αλλά τους νοικιάζει η Εταιρία από την Αθήνα και τους διαθέτει δήθεν στη Ρόδο».
Όπως είπε, πρόκειται για ένα καινούργιο φρούτο που θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα, έχουν κάνει παρέμβαση στο ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ και ζήτησαν να μη γίνουν δεκτές αυτές οι συμβάσεις που έχουν προσκομιστεί στην Επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ να μη θεωρήσει αυτούς τους εργαζόμενους ασφαλισμένους.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, επεσήμανε ότι καταγγέλλει τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι άνθρωποι αυτοί καθώς η συγκεκριμένη Εταιρία δεν προσέλαβε τους εργαζόμενους η ίδια, ώστε να έχει και νομικές ευθύνες απέναντί τους αλλά Εταιρία στην Αθήνα που είναι «φάντασμα» και τους έχει διαθέσει στην Εταιρία εδώ, υπό τύπου ενοικίου.
Μάλιστα, είχαν αντιμετωπίσει θέμα απλήρωτου εργαζόμενου ή εργαζόμενου που απολύθηκε και δεν υπήρχε εκπρόσωπος για να μπορέσουν να απευθυνθούν. Επίσης, το ΙΚΑ δεν δέχεται μέχρι τώρα την ασφάλιση αυτών των ανθρώπων γιατί δεν θεωρεί νόμιμη τη διαδικασία της πρόσληψης. Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ έχει ζητήσει και περιμένει απαντήσεις από την τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ εάν δέχθηκε ή όχι αυτές τις συμβάσεις. Εάν είναι νόμιμες δεν θα επιμείνουν.
Όπως είπε, αυτό το λέει γιατί το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα και άλλων μορφών ιδιωτικοποίησης, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι έχει ιδιωτικοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της καθαριότητας και θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων εκεί.
Επίσης, βλέπουν να γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση του φράγματος του Γαδουρά, και όπως είπε, στην ουσία θα δώσουμε τη διαχείριση του φράγματος σε ιδιωτική εταιρία Αθηνών και κανένας δεν μας εξασφαλίζει ότι αυτή η Εταιρία θα τηρεί τα νόμιμα. Έχουμε ήδη την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, και βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο.
Το επόμενο διάστημα, θα έχουμε σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ όπου και εκεί, ενδεχομένως, να κληθεί ιδιώτης να το λειτουργήσει και θα πρέπει και εκεί να δούμε τι θα κάνουμε.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, το προηγούμενο διάστημα, έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα για να μην απολυθούν οι εποχιακοί εργαζόμενοι στο Δήμο της Ρόδο ο οποίος, όμως, όπως και άλλοι Δήμοι, προχώρησε, στην απόλυση και τη λύση των συμβάσεων αυτών των ανθρώπων.
Με βάση το πνεύμα του νόμου, έτσι έπρεπε να γίνει, είπε ο κ. Χατζησάββας, ο οποίος, όμως, επεσήμανε ότι, αυτή τη στιγμή, ο νόμος έχει δώσει το δικαίωμα και η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις και να επαναπροσληφθούν αυτοί οι άνθρωποι για άλλο ένα οκτάμηνο.
Γι’ αυτό, ζητούν από το Δήμο να συνεδριάσει άμεσα το δ.σ. και να πάρει απόφαση να επαναπροσλάβει αυτούς τους ανθρώπους για όσο διάστημα προβλέπει η εγκύκλιος, νόμιμα, με δεδομένο δε ότι, οι περισσότεροι από αυτούς, έτσι κι αλλιώς είχαν σύμβαση μέχρι 31/12/2017.
Επιπλέον, ζητούν από το Δήμο, με βάση τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος, να προκηρύξει τις θέσεις μόνιμου προσωπικού, γιατί μπορεί τώρα να έχουμε έναν ιδιώτη για δύο ή τρία χρόνια αλλά θα πρέπει να προβλέψει ο Δήμος τι θα γίνει και για το επόμενο διάστημα στον τομέα της καθαριότητας όταν ο ιδιώτης φύγει ή όταν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στην πόλη.
«Θα την πατήσουμε όπως έγινε με το φράγμα και θα τρέχουμε εκ των υστέρων;», είπε, τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες και ζητούν από το Δήμο, ως ΕΚΡ, άμεσα, σε συνεργασία με τα δύο Σωματεία του Δήμου, να λυθεί αυτό το θέμα.
Θέλησε, ακόμη, να πει ότι μπορεί το θεσμικό πλαίσιο να είναι εις βάρος των εργαζομένων, όμως, το ΕΚΡ και τα Σωματεία είναι ανοιχτά, οι εργαζόμενοι έχουν δικό τους σπίτι, δεν θα πρέπει να φοβούνται, θα πρέπει να απευθύνονται στο ΕΚΡ όπου λειτουργεί ειδική υπηρεσία η οποία δέχεται ερωτήματα-παράπονα-προβλήματα των εργαζομένων και υπάρχει ολόκληρη νομική υπηρεσία από πίσω που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματά τους.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ είπε ότι μετά την παρουσία στη Ρόδο του κλιμακίου των ειδικών επιθεωρητών, η εκτίμηση που είχαν αυτοί και με βάση της εμπειρίας τους στις τουριστικές περιοχές όλης της χώρας, εξαιτίας της μεγάλης δράσης του ΕΚΡ και του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, έδωσαν συγχαρητήρια που μπόρεσαν να κρατήσουν σε ένα καλό επίπεδο τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο.
Είπε, ακόμη, ότι, αυτή τη στιγμή η υπηρεσία του ΣΕΠΕ στη Ρόδο είναι στελεχωμένη στο έπακρο, με τέσσερις κοινωνικούς επιθεωρητές και δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Θα πρέπει, όμως, η υπηρεσία καθημερινά να είναι έξω και να μην περιμένουμε να έρχονται κλιμάκια από την Αθήνα να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσουν να κάνουν καθημερινούς ελέγχους.
Όμως, καταγγέλλει ότι έχουν περικοπεί τα κονδύλια, π.χ. για τη βενζίνη και αυτή τη στιγμή το υπηρεσιακό τους όχημα δεν μπορεί να κινηθεί αφού δεν έχει προβλεφθεί, πανελλαδικά, το κονδύλι για τις βενζίνες, όπως και ότι έχει περικοπεί ένα μικρό ποσό που έπαιρναν όταν έβγαιναν με δικά τους μέσα.
Επίσης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση που πήραν για την οργάνωση εδώ κλιμακίου τεχνικών επιθεωρητών, με αποτέλεσμα να έρχονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση επιθεωρητές από την Αθήνα γιατί υπάρχουν συχνά εργατικά ατυχήματα, και σε ξενοδοχεία και σε οικοδομές, τα οποία πρέπει να ελέγξουν.
Τέλος, την Τρίτη συνεδριάζει η Διοίκηση του ΕΚΡ, η οποία θα ξαναδεί όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και βέβαια θα πάρει απόφαση στήριξης της απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ο κ. Σταμούλης
Ο Πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καταρχήν, ανέφερε ότι οι ίδιοι οι επιθεωρητές είπαν ότι η σύμβαση που υπέγραψαν είναι η καλύτερη στην Ελλάδα, ωστόσο θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία αφού τα προβλήματα δεν τελειώνουν με τη σύμβαση.
Εκείνο που ζητούν είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, αν και στη Ρόδο αυτή τη στιγμή τηρείται το 90% του νόμου γι’ αυτές, υπάρχει και ένα 10% που βρίσκουν διάφορους τρόπους να μην εφαρμόζουν. Η τελευταία περίπτωση, όπως είπε, είναι ένα ξενοδοχείο που έχει βάλει να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι δεν θέλουν να είναι στο Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και να τους βάλει με 586 ευρώ και αυτοί υπέγραψαν υπό το φόβο της ανεργίας.
Οι επιθεωρητές τους έχουν καλέσει σε απολογία και ο ίδιος με τον κ. Χατζησάββα, αυτές τις ημέρες, θα επισκεφθούν το ξενοδοχείο για να τους πουν ότι εάν ήθελε κάποιος εργαζόμενους να μην είναι στο Σωματείο έπρεπε να το προσκομίσει μέσω του ΚΕΠ και να του δώσουν ένα αντίγραφο.
Μίλησε, ακόμη, ο κ. Σταμούλης για την αρπαγή των εισφορών του αποθεματικού του ταμείου τους αφού έχει γίνει και άλλη μείωση και έχουν φθάσει να παίρνουν σχεδόν το 40% από το εφάπαξ που τους αναλογεί. Άλλος ένας λόγος είναι ν’ αλλάξει επιτέλους ο νόμος με τους νέους εργαζόμενους αφού και αυτοί πρέπει να πληρώνονται βάσει των συλλογικών συμβάσεων.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη αποκατάστασης της ανεργίας, να επανέλθει δηλαδή στο αρχικό της επίπεδο αφού δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να παίρνει 300 ευρώ για δυόμιση μήνες ενώ πληρώνουν και ο εργαζόμενος και ο εργοδότης της εισφορές του και αυτοί με διάφορα τρικ του κλέβουν τα λεφτά του.
Θέλησε, επίσης, ν’ αναφερθεί στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και είπε ότι καταφέρονταν εναντίον του ΕΚΡ και του Σωματείου και έλεγαν ότι έχουν υπογράψει τη χειρότερη σύμβαση, στο Δικαστήριο, όμως, επικαλέστηκαν τη σύμβαση αυτή «για να μην πεινάσουν όταν μειωθεί το μισθός τους αφού ο εργοδότης είχε το δικαίωμα να του μειώσει το μισθό σε περίπτωση που δεν άνηκε στη σύμβαση», όπως είπε.
Τέλος, σήμερα συνεδριάζει η Διοίκησή του Σωματείου για να συζητήσουν τα διαδικαστικά της απεργίας και να συμφωνήσουν για το χώρο τον οποίο θα επιλέξουν να διαμαρτυρηθούν που θα είναι σε ξενοδοχείο το οποίο δεν τηρεί τη συλλογική σύμβαση και έχει φέρει πάνω από σαράντα μαθητές και τους έχει…οικοδόμους, όπως κατήγγειλε.