Η Σουηδία “τελειώνει” με γοργούς ρυθμούς τα μετρητά

0
Dodekanisos

Ένα βήμα πριν την εξάλειψη των πληρωμών με μετρητά βρίσκεται η Σουηδία.  Ολόκληροι τομείς, για παράδειγμα οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεν δέχονται πλέον καθόλου μετρητά. Γενικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα σουηδικά καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία, ξενοδοχεία, διάφορες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και δημόσια ιδρύματα να μην δέχονται σύντομα μετρητά, δηλαδή ο πελάτης να μένει χωρίς αγαθά ή υπηρεσίες εάν δεν έχει κάποια μορφή ψηφιακής πληρωμής.

Τα μόνα ιδρύματα που υποχρεούνται εκ του νόμου να λαμβάνουν μετρητά κατά την πληρωμή της είναι τα νοσοκομεία. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη σουηδική κεντρική τράπεζα έδειξε ότι μόνο το οκτώ τοις εκατό των πολιτών πλήρωσαν για την τελευταία τους αγορά με κέρματα ή τραπεζογραμμάτια. Αυτό το ποσοστό μόλις πριν από δέκα χρόνια ήταν 40 τοις εκατό. Ακόμη και οι ηλικιωμένοι, που πιστεύεται ότι δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις ψηφιακές ατζέντες, έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιούν μετρητά. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 έως 84 ετών που δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν μετρητά για την τελευταία τους αγορά μειώθηκε στο εννέα τοις εκατό, από 16 τοις εκατό μόλις πριν από δύο χρόνια.

Πολλοί ηλικιωμένοι πιστεύεται ότι έχουν στραφεί σε ψηφιακές πληρωμές με την έλευση της πανδημίας του κορωνοιού. Οι γειτονικές σκανδιναβικές χώρες σημειώνουν επίσης την τάση της εγκατάλειψης μετρητών, αλλά δεν τη δέχονται χωρίς αντίδραση. Στη Δανία, υπάρχει νόμος που ορίζει ότι όλα τα καταστήματα με προσωπικό υποχρεούνται να δέχονται μετρητά, με ορισμένες εξαιρέσεις τη νύχτα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments