Το πρωτάθλημα της Πολωνίας (Ekstraklasa) είναι μία πάρα πολύ ιδιαίτερη και άγνωστη στο ευρύ κοινό διοργάνωση. Ωστόσο η περσινή χρονιά στιγματίστηκε από μία ευχάριστη έκπληξη. Η οποία εμπεριέχει και λίγο Ελληνικό στοιχείο.
Όπως πολύ ωραία παρουσίασε η ιστοσελίδα «Κάθε Κυριακή», την περασμένη σεζόν, λοιπόν, η Raków Częstochowa προκάλεσε τεράστια έκπληξη στο ποδόσφαιρο της Πολωνίας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, πίσω από την πρωταθλήτρια Legia. Ενώ κατέκτησε το κύπελλο Πολωνίας, που πρόκειται για τον μοναδικό τίτλο της ιστορίας της. Στο φετινό πρωτάθλημα βρίσκεται στη 4η θέση. Ενώ επικράτησε της Legia και για το σούπερ καπ. Στην Ευρώπη είχε συμμετοχή στο Europa Conference League. Είχε αποκλείσει Suduva και Rubin Kazan, πριν την αφήσει εκτός συνέχειας η Γάνδη. Και όλα αυτά στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Η ίδρυση της
Οι Raków ιδρύθηκε το 1921 στην Τσενστοχόβα της πολωνικής επαρχίας της Σιλεσίας. Υπό την ονομασία «Rakovia», «γεννήθηκε» ο σύλλογος με έντονο το εργατικό και σοσιαλιστικό στοιχείο της περιοχής. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η Raków εξαφανίστηκε από τους Γερμανούς και αναγεννήθηκε με το πέρας του πολέμου.
Το 1967 έφτασε στον τελικό στο κύπελλο Πολωνίας, ενώ αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία. Ωστόσο είχε γνωρίσει την ήττα από τη Wisla. Στο συγκεκριμένο θεσμό παρουσίασε κατά καιρούς καλές επιδόσεις φτάνοντας ουκ ολίγες φορές μέχρι τα ημιτελικά.
Το 1994 ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία, όπου παρέμεινε μέχρι το 1998 με κορυφαία χρονιά το 1996 όταν και τερμάτισε στην όγδοη θέση. Οι Jacek Krzynówek και Jakub Błaszczykowski αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν φορέσει της.
Ο υποβιβασμός και η ανάκαμψη
Από εκεί και έπειτα ακολούθησε η καθίζηση για να καταλήξει στην πέμπτη κατηγορία. Όμως πριν μια δεκαετία βρέθηκε στο δρόμο της ο πτυχιούχος της επιστήμης υπολογιστών και φίλος της ομάδας, Michał Świerczewski. Άνθρωπο στον οποίο οφείλονται και οι τελευταίες τεράστιες επιτυχίες της.
Ο ιδιοκτήτης
Ο Michał Świerczewski, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας με προϊόντα τεχνολογίας. Έχοντας σχεδόν μηδαμινές ποδοσφαιρικές γνώσεις (κάτι για το οποίο λοιδορήθηκε), άρχισε το 2011 σαν χορηγός της ομάδας που υποστήριζε από μικρός. Ενώ το 2015 ανέλαβε τη διοίκησή της. Μέσα σε δύο χρόνια η Raków ξεκόλλησε από την τρίτη κατηγορία και το 2019 επέστρεψε στην Ekstraklasa μετά από 21 χρόνια.
Πρότυπο του είναι η Atalanta και έχει στείλει ακόμη και τον προπονητή της ομάδας να παρακολουθήσει την ομάδα του Bergamo. Έχει ζητήσει να παίζει η ομάδα 3-4-3 με επιθετικές προδιαγραφές.
Αν και δείχνει «τυφλή» εμπιστοσύνη στον προπονητή Marek Papszun, είναι παρεμβατικός και έχει ενεργό ρόλο σε όλα τα θέματα της ομάδας. Στις μεταγραφές συμμετέχει μόνο εκείνος και το τμήμα scouting, που είναι φοβερά οργανωμένο. Έφτιαξε ακόμα και το γήπεδο της ομάδας, που αντιμετώπιζε προβλήματα και δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της UEFA.
Παρουσιάζει έναν περίεργο συνδυασμό ρομαντισμού και τεχνοκρατίας, καθώς οι κινήσεις του αποσκοπούν στο να αποκτήσει ο σύλλογος έναν χαρακτήρα σύμφωνα με τον οποίο οι επιτυχίες και το χρήμα θα δίνουν χαρά στους φιλάθλους της ομάδας. Τα εισιτήρια είναι πάντα φθηνά, για να έχουν πρόσβαση όλοι στο γήπεδο.
Το Ελληνικό στοιχείο
Στην Raków, αγωνίζεται και ο Έλληνας νεαρός Γιάννης Παπανικολάου. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που γνωρίσαμε σε Πλατανιά και Πανιώνιο.
Παράλληλα ως σύλλογος έχει επιτύχει κάποια εξαιρετικά «deals». To 2019 απέκτησε ως ελεύθερο τον 19χρονο κεντρικό αμυντικό, Kamil Piątkowski. Πέρσι τον Ιανουάριο τον πούλησε με πέντε εκατομμύρια στη RB Salzburg! Ταυτόχρονα, η ακριβότερη μεταγραφή της ομάδας είναι ύψους 350 χιλιάδων ευρώ και αυτό για έναν 17χρονο! Συγκεκριμένα, τον Iwo Kaczmarski, που παίζει στην πρώτη κατηγορία από τα 15 του σχεδόν!