“Η Ουκρανική σύγκρουση μπορεί να καταστρέψει την ΕΕ”

0
Dodekanisos

“Αν η ΕΕ αποτύχει να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και να δώσει λύση στην κρίση στη Μέση Ανατολή τότε μπορεί να καταστραφεί!”. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον διπλωμάτη Ζοζέπ Μπορέλ. Μιλώντας σε μια γεωπολιτική σύνοδο που διοργάνωσε το περιοδικό Le Grand Continent , ο Μπορέλ τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, αλλά θεώρησε τις εχθροπραξίες Μόσχας-Κιέβου ως «την πιο σημαντική υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουμε». Περιγράφοντας τη Ρωσία ως «ιμπεριαλιστική» και «αποικιακή δύναμη, που αναζητά την ταυτότητά της», ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι οι ενέργειες εναντίον του Κιέβου αποτελούν σημαντική απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

«Εάν δεν αλλάξουμε γρήγορα πορεία, αν δεν κινητοποιήσουμε όλες μας τις ικανότητες, αν αφήσουμε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν δεν μπορέσουμε να σταματήσουμε την τραγωδία… στη Γάζα, το έργο μας θα καταστραφεί πολύ. Οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να επικεντρωθούν στο αν η Ρωσία θα κερδίσει τη σύγκρουση αλλά στη λήψη μέτρων για να αποτρέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα”.

Τονίζοντας τις παγκόσμιες ανισότητες στις απόψεις για τις εχθροπραξίες Μόσχας-Κιέβου, ο Μπορέλ σημείωσε ότι ενώ πολλές χώρες καταδικάζουν την εισβολή ενός γείτονα, πρωταρχικό τους μέλημα είναι ο γρήγορος τερματισμός του πολέμου λόγω των αφόρητων συνεπειών.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments