Η κυβέρνηση στην Ελβετία έχει προτείνει μια ολόκληρη σειρά περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώραςχαρακτηρίζεται «πολύ κρίσιμη» και με «δυσμενή» εξέλιξη.
Όπως προβλέπεται στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας, αυτά τα μέτρα τίθενται σε διαβούλευση έως τις 14 Δεκεμβρίου στα καντόνια και τους ενδιαφερομένους κύκλους. Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) έβαλε δυο επιλογές.
Η πρώτη προβλέπει, για τους εσωτερικούς χώρους, την υιοθέτηση του λεγόμενου κανόνα «2G» (στα γερμανικά «geimpft oder genesen», ή πρόσβαση μόνο στους εμβολιασμένους ή ανναρώσαντες) με την υποχρέωση να φορούν μάσκα και να είναι καθήμενοι. Η πρόσβαση στους πολιτιστικούς χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις αίθουσες ψυχαγωγίας καθώς και στις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους ή ανναρώσαντες. Ένα αρνητικό τεστ θα είναι επίσης απαραίτητο (κανόνας των 2G+) όταν δεν είναι δυνατό οι πολίτες να φορούν μάσκα ή να καταναλώνουν καθήμενοι, όπως στις ντισκοτέκ, τα μπαρ και για ορισμένες δραστηριότητες ψυχαγωγίας.
Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει το κλείσιμο των χώρων όπου δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας. Στις δυο περιπτώσεις, τα βασικά μέτρα ενισχύονται με την υποχρεωτική τηλεργασία, τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων για παράδειγμα, και την εισαγωγή εκ νέου της διδασκαλίας από απόσταση στα πανεπιστήμια.
Η Ελβετία και το μικρό γειτονικό της Λιχτενστάσταϊν έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Πρόκειται για πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού και περισσότερους από 11.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας πέρυσι.
Όπως οι άλλες χώρες της περιοχής, η Ελβετία, των σχεδόν 8,6 εκατομμύρια κατοίκων, έχει αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικότερα κατέγραψε 11.340 θανάτους λόγω κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας.
Απέναντι στο νέο κύμα μολύνσεων, η Ελβετία διεύρυνε πρόσφατα τη χρήση μάσκας, όπως και την υποχρέωση του υγειονομικού πάσου. Ο αριθμός των μολύνσεων με την μετάλλαξη «Δέλτα», που κυριαρχεί επί του παρόντος, είναι πολύ υψηλός και το βάρος που πέφτει στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της κυβέρνησης, ένα πρώτο κρίσιμο επίπεδο στις μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να καταγραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Οι αρχές εκτιμούν εξάλλου ότι τα κρούσματα του νέας πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον» θα πολλαπλαστούν στην Ελβετία τις προσεχείς εβδομάδες και ότι αυτό το στέλεχος του ιού μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον βαθμό μεταδοτικότητάς του, κυρίαρχο από τα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου.