“H σύγκρουση στο Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό σοκ!”

0
Dodekanisos

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές προς το παρόν υποτιμούν την απειλή μιας «μαζικής σύγκρουσης» σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο διάσημος οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, είπε ότι οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει στη Γάζα και να απαλλαγεί από τη Χαμάς και η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη».

Ωστόσο, ο Ρουμπίνι, ο οποίος προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008-09 και του δόθηκε το παρατσούκλι «Doctor Doom» από τη Wall Street, τόνισε ότι υπάρχει ένα ακόμα σενάριο το οποίο εμπλέκει το Ιράν και τον Λίβανο προκαλώντας μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, «εάν το Ισραήλ προσπαθήσει να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ιράν που είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς θα κινηθεί να απελευθερώσει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τότε θα έχουμε το δεύτερο μέτωπο και ίσως ένα τρίτο στη Δυτική Όχθη. Και σε εκείνο το σημείο το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν.

Σε αυτή την περίπτωση, ο εφοδιασμός πετρελαίου από την περιοχή του Κόλπου θα διαταραχθεί και θα «αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά είναι ένας κίνδυνος». Μια άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα προκαλούσε ένα «σοκ» και θα δημιουργήσει ένα «τεράστιο δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες», προειδοποίησε ο Ρουμπίνι.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments