H Pfizer μήνυσε την Πολωνία γιατί δεν …απορρόφησε όλα τα εμβόλια της συμφωνίας

0
Dodekanisos

H φαρμακευτική εταιρεία Pfizer κατέθεσε μήνυση κατά της Δημοκρατίας της Πολωνίας για φερόμενη παραβίαση της σύμβασής της για το εμβόλιο του κορωνοϊού, απαιτώντας την πληρωμή 1,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η μήνυση περιστρέφεται γύρω από 60 εκατομμύρια εμβόλια που η Πολωνία, παρά τη δεσμευτική συμφωνία, ούτε παρέλαβε, ούτε πλήρωσε, όταν έγινε φανερό ότι ο πολωνικός πληθυσμός δεν ήθελε να εμβολιαστεί.

Η αγωγή κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, αντικατοπτρίζοντας τη δικαιοδοσία της συμφωνίας που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 06.12.2023. Η υπουργός Υγείας της Πολωνίας Katarzyna Sojka (Καταρζίνα Σόϊκα), ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποφυγής της αγωγής της Pfizer και επίτευξης συμβιβασμού, είπε ότι η μήνυση «φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει», αλλά διευκρίνισε ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν θα πληρώσει την Pfizer για τα εμβόλια.

Οι Πολωνοί αποφάσισαν να το αρνηθούν, όπως είπε. Η υπουργός επεσήμανε επίσης ότι και άλλες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, υπονοώντας ότι πρόκειται για συλλογικό ζήτημα. Απαντώντας στον λόγο για τον οποίο η Πολωνία δεν εκπλήρωσε τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανέφερε «ανωτέρα βία». Το ερώτημα πλέον θα πέσει στη νέα κυβέρνηση, της οποίας πιθανότατα θα ηγηθεί ο Ντόναλντ Τουσκ. Η έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις διεθνείς συνθήκες εμβολίων.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments