“H Ουκρανία θα λάβει τελικά τα F16”

0
Dodekanisos

ΟΣύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι πιθανό να λάβει μαχητικά F-16 από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την προθυμία τους να παρέχουν εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους, καμία δεν έχει ακόμη υποσχεθεί να στείλει τα αεροσκάφη.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μετά από διαβούλευση με τους συμμάχους, πήρε την απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16», είπε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του Good Morning America, ενώ βρισκόταν στο Βίλνιους για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει για μια χρονική περίοδο, μετά την οποία τα F-16 θα μετακινηθούν από την Ευρώπη, πιθανότατα από χώρες με πλεονάζοντα απόθεμα F-16, είπε ο Sullivan. Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ήδη έναν «συνασπισμό» που θα εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη, ξεκινώντας τον Αύγουστο. Οι άλλες εμπλεκόμενες χώρες είναι το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν να «αντλούν» την Ουκρανία με όπλα, λέγοντας ότι δεν θα επηρεάσει την έκβαση της σύγκρουσης, αλλά μόνο θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments