Σε έκκληση για αμοιβαίο αλληλοσεβασμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων της ΕΕ προέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αφορμή είχε σταθεί ένα tweet του πρωθυπουργού της Σλοβενίας με «πυρά» κατά μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, επταμελής αντιπροσωπεία της ευρωβουλής βρίσκεται στη Σλοβενία, που έχει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ούτως ώστε να αξιολογήσει δια ζώσης την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των ΜΜΕ. Καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Σλοβενία.
«Μαριονέτες του Σόρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Όμως το κλίμα «εκτροχιάστηκε» όταν το απόγευμα της Πέμπτης (14/10), ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα είχε αναρτήσει στο Twitter μία φωτογραφία. Την οποία είχε συνοδεύσει με τη λεζάντα: «13 από τις 226 γνωστές μαριονέτες του [Τζορτζ] Σόρος στο κοινοβούλιο της ΕΕ». Ενώ ένα κόκκινο βέλος έδειχνε την επικεφαλής αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λιουμπλιάνα, Σοφία Ιν τ’ Βελντ. H ανάρτηση και η αναφορά στον Σόρος, «πυροδότησε» έντονες αντιδράσεις. Τόσο από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ο τελευταίος κάλεσε τον Γιάνσα «να σταματήσει τις προκλήσεις» κατά ευρωβουλευτών.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, έκανε λόγο για ένα tweet με «κακό γούστο», εκφράζοντας την καταδίκη του «με τον πιο δυνατό τρόπο».
Ευθεία κόντρα Γιάνσα-Ρούτε
Η ανάρτηση του Ρούτε προκάλεσε αργότερα νέα ανταπάντηση από τον Γιάνσα.
«Μην χάνεις χρόνο με πρεσβευτές και την ελευθερία των ΜΜΕ στη Σλοβενία. Μαζί με την Σοφία Ιν τ’ Βελντ προστάτεψε τους δημοσιογράφους σας να μην σκοτώνονται στους δρόμους», έγραψε προς τον Ολλανδό ομόλογό του.
Well, Mark, @MinPres, don’t waste time with ambassadors and media freedom in Slovenia. Together with @SophieintVeld, protect your journalists from being killed on the streets. https://t.co/EPvDP7Jlfk
— Janez Janša (@JJansaSDS) October 14, 2021
«Η Σλοβενία δεν είναι αποικία»
Την ίδια στιγμή, στον Σασόλι διεμήνυσε ότι «η Σλοβενία δεν είναι αποικία» και τον κάλεσε να πει στους ευρωβουλευτές «να μην καταχρώνται το όνομα του ευρωκοινοβουλίου για πολιτικές ίντριγκες και ανόητες αιτιάσεις κατά της Σλοβενίας».
Well, @EP_President, Slovenia is not a colony. Please tell your MP not to abuse the name of the European Parliament for political intrigues and senseless accusations of Slovenia. pic.twitter.com/I4zVA6gx5a
— Janez Janša (@JJansaSDS) October 14, 2021
«Μόνος δρόμος μας ο αμοιβαίος σεβασμός»
Αργά το βράδυ ήρθε και η επίσημη τοποθέτηση Σαρλ Μισέλ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι τα μέλη της Ευρωβουλής «θα πρέπει να εκτελούν το έργο τους χωρίς να δέχονται καμία μορφή πίεσης». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει μπροστά».
Members of the @Europarl_EN should be able to do their work free from any form of pressure.
— Charles Michel (@eucopresident) October 14, 2021
Mutual respect between EU institutions and within the European Council is the only way forward.