Όταν ο Γιάννης Μηλιώκας έγραφε το γνωστό σε όλους «Για το καλό μου» δε γνώριζε ότι αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Για να γίνουμε,όμως, πιο σαφείς πρέπει να μεταφερθούμε στα τέλη Αυγούστου, όταν η είδηση των αναστολών των υγειονομικών θορύβησε όλο τον ελληνικό λαό.
Τότε, κυβέρνηση και ειδικοί δήλωναν ότι «Είναι ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υγειονομικού να συμβάλει με την πράξη του στη μετάδοση μιας τέτοιας θανατηφόρου νόσου» (https://www.tanea.gr/2021/08/31/greece/ypoxreotikos-emvoliasmos-telos-xronou-gia-tous-ygeionomikous-emvoliasmos-i-metataksi-ki-epistrofi-misthou-gia-tous-anemvoliastous/), δηλαδή θεωρούσαν τους μη-εμβολιασμένους υγειονομικούς «μολυσματικούς». Έτσι, κατά παρέκκλιση όλων των απαρασάλευτων και διαχρονικών κειμένων και νομοθεσιών τους έθεσαν σε διαθεσιμότητα, καταδικάζοντας τους σε ασιτία. Και μολυσματικοί και εξαθλιωμένοι!
Κάποιους μήνες μετά, με έκπληξη ακούσαμε την κ. Γκάγκα να λέει κατά την περιοδεία της στην 6η υγειονομική περιφέρεια για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς ότι «πρέπει να τους πείσουμε να εμβολιαστούν, τόσο για την ασφάλεια των ίδιων όσο και για το παράδειγμα που δίνουν» (https://www.naftemporiki.gr/story/1823564/mgkagka-o-emboliasmos-einai-o-monos-tropos-gia-na-pame-mprosta). Αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα:
Α) Πού είναι το επιχείρημα ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αποτελούν απειλή για τους ασθενείς; (https://www.nextdeal.gr/epikairotita/ygeia/119614/enosi-asthenon-elladas-anemvoliasto-ygeionomiko-prosopiko-thetei-se). Μάλλον το πήραν μαζί τους οι 2500 υγειονομικοί(https://www.poedhn.gr/kinitopoiiseis/item/6979-i-poedin-prokiryssei-panelladiki-stasi-ergasias-12—3mm-stin-tetarti26-01-2022) που νοσούσαν σύμφωνα με επίσημες πηγές ή όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία με ενεργή νόσο κορονοϊού μετά τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥΥ (https://eody.gov.gr/odigies-apomonosis-karantinas-kroysmaton-covid-19-kai-epafon-toys/).
Β) Η κ. Γκάγκα ομολόγησε ότι οι 6500 υγειονομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα…για το καλό τους και για την ασφάλειά τους. Επειδή το κράτος δεν ήθελε να τους βάλει σε κίνδυνο, σκέφτηκε να τους θέσει σε αναστολή χωρίς μισθό. Τι πιο λογικό!
Γ) Εξαιρετικό είναι και το επιχείρημα ότι πρέπει να εμβολιαστούν, για να δώσουν το παράδειγμα. Γιατί ως γνωστόν , όταν κάποιος σπουδάζει ιατρική, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι μέσα στα καθήκοντά του είναι να δίνει το παράδειγμα στους άλλους, εγχέοντας στο σώμα του σκευάσματα. Φαντάζομαι ότι, όταν διορίστηκαν οι εν λόγω υγειονομικοί, ενημερώθηκαν(;) ότι δεν θα ισχύει για αυτούς ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας που ισχύει για τους ασθενείς, η συναίνεση των οποίων είναι επιβεβλημένη.
Στις 17/3/22 η κ. Γκάγκα μεταξύ άλλων μίλησε στα Παραπολιτικά (Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού – Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να πάμε προσεκτικά (parapolitika.gr)) και για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους της, δηλώνοντας «Το μέτρο δεν ήταν για τιμωρία, το μέτρο ήταν για την ασφάλεια των ίδιων των υγειονομικών γιατί έχουμε χάσει πολλούς υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας». Πάλι η ασφάλεια, λοιπόν! Πανταχού παρούσα σε ένα κράτος που την έκανε σημαία της από την αρχή της πανδημίας, ξεχνώντας το απόφθεγμα του ΚάρλΠόππερ, «Πρέπει να επιδιώκουμε την ελευθερία και όχι μόνο την ασφάλεια, αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, επειδή μόνο η ελευθερία μπορεί να καταστήσει την ασφάλεια ασφαλή»
Και μιας και αναφέραμε τον Κάρλ Πόππερ να θυμίσουμε στην Υφυπουργό και Ιατρό, ότι ο Καρλ Πόππερ, ο φιλόσοφος της Επιστήμης, ήταν εκείνος που διατύπωσε την αρχή της διαψευσιμότητας, ότι δηλ. «…για να είναι χρήσιμη (ή έστω επιστημονική) μια επιστημονική θέση (θεωρία, “νόμος”, αρχή κ.λ.π.) πρέπει να είναι διαψεύσιμη, δηλαδή να μπορεί να ελεγχθεί και να αποδειχτεί λανθασμένη» (https://sciencearchives.wordpress.com/2012/01/14/%CE%AD-%CF%8C-9/). Επομένως τα «επιστημονικά τεκμήρια» που επικαλείται η κ. Γκάγκα δεν είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα, καθώς νέες μελέτες βγαίνουν στο φως και τα δεδομένα αλλάζουν. Άλλωστε, όπως ο ιατρός κατά την κρίση του χορηγεί φαρμακευτικά σκευάσματα στους ασθενείς του κατά περίπτωση, με την ίδια κρίση οφείλει να το κάνει και για τον εαυτό του.
Όσον αφορά «τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών» η κα Γκάγκα κάνει ένα ολίσθημα και μια παράλειψη. Δεν αναφέρει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών αφορά αποκλειστικά και μόνο τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και σκευάσματα που κυκλοφορούν δεκαετίες και έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους και όχι σκευάσματα που εγκρίθηκαν υπό όρους(https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/271263_ste-ypohreotikos-o-emboliasmos-gia-mathites-paidikon-stathmon-kai-nipiagogeion). Αντίθετα μια τέτοια απόφαση δεν επηρεάζει την υποχρεωτική εκπαίδευση, όπου μη-εμβολιασμένα παιδιά γίνονται δεκτά, καθώς «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια», σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση ότι «Το βέβαιο είναι ότι μας ενδιαφέρει και ο ανθρώπινος παράγοντας, μας ενδιαφέρει ο φόβος των υπολοίπων συναδέλφων». Τι ακριβώς εννοεί η Υφυπουργός; Ότι ο εμβολιασμένος υγειονομικός φοβάται τον ανεμβολίαστο συνάδελφό του; Άρα φοβάται και τον ανεμβολίαστο ασθενή; Και αν ισχύει αυτό, πώς μπορεί ένας φοβισμένος υγειονομικός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινό;
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κα Γκάγκα δεν επανέλαβε τα περί παραδείγματος. Μήπως αυτή τη φορά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα, γιατί με την ίδια λογική θα πρέπει να παραδεχτεί ότι το ίδιο κακό παράδειγμα για την κοινωνία αποτελούν και οι αρκετές χιλιάδες υγειονομικοί που δεν προχώρησαν στην τρίτη δόση;
Τα περί ασφαλείας τα έχουμε ξανακούσει σε άλλες ιστορικές συγκυρίες. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας τακτικής είναι γνωστά. Και επειδή η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού η ανθρώπινη φύση είναι σταθερή, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επιλέγουμε τη σωστή πλευρά της.
Όταν ο Γιάννης Μηλιώκας τραγουδούσε τον στίχο «Με καλοσύνη και στοργή να με χτυπάνε», όταν έγραφε «είδα να κόβουν την μπουκιά για την μπουκιά μου/ ρούχα να φτιάχνουν απ’ τα ρούχα τα παλιά μου» δε γνώριζε τι θα συνέβαινε με τους υγειονομικούς εν έτει 2022. Ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή τη στιγμή κοιμούνται στο πεζοδρόμιο της οδού Αριστοτέλους… ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ!
Απόφοιτη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Δημιουργική Γραφή»του ομώνυμου διεπιστημονικού προγράμματος ΕΑΠ & Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας . Από το 2002 εργάζεται στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε εκπαιδευτικού περιεχομένου πονήματα, , ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί για θέματα της επικαιρότητας. Πρόσφατα τιμήθηκε με το 1ο βραβείο Διηγήματος στον 23ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ε.Τ.Ε.Π Κερατσινίου.
[…] Την εκδήλωση άνοιξε η εκπαιδευτικός Ροδαμάνθη Σταθάτου, που παρουσίασε το έργο της ομάδας των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για την τιμή και την αξιοπρέπεια του Ανθρώπου με συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα. Η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τις «ακραιφνείς συνωμοσιολογίες» απέδειξε ότι τίποτε από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν είναι τυχαίο, ενώ η κα Μ. Καραγιάννη διάβασε το άρθρο «Για το καλό τους…» που γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το κοινό της «Ελεύθερης Πένας»(Για το καλό τους… (news12.gr)). […]