Την επιβολή φόρου στα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά επικαλούμενος την ανάγκη αύξησης του πληθυσμού, πρότεινε βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας. Πρόκειται για τον Εβγκένι Φιοντόροφ από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία ο οποίος μιλώντας σε ραδιόφωνο της χώρας είπε και τα εξής:
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη γέννηση παιδιών. Τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και μελλοντικών προγραμμάτων πρόνοιας που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν οικογένειες με παιδιά. Αν δεν έχουμε αρκετά χρήματα για τέτοια έργα, θα πρέπει. Δεν είναι τιμωρία, αλλά λύση στο πρόβλημα».
Ο φόρος για την έλλειψη τέκνων υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρχε μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο φόρος ίσχυε για άνδρες ηλικίας 20-50 ετών και παντρεμένες γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών.
Η πρόταση του Φιοντόροφ δημιούργησε και αντιδράσεις. Η Nina Ostanina, πρόεδρος της επιτροπής οικογενειακών υποθέσεων της Δούμας, δήλωσε ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο υπό ένα σοσιαλιστικό σύστημα. «Ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία», είπε. Η βουλευτής Σβετλάνα Μπεσσαράμπ επεσήμανε ότι ο φόρος για την έλλειψη τέκνων θα ισοδυναμούσε με «διάκριση σε βάρος των ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά». Πρόσθεσε ότι «θα ήταν πραγματικά μια τιμωρία, ανεξάρτητα από το πώς το ονομάζουμε».