Μαζικός αποκλεισμός χρηστών λόγω παραπληροφόρησης στη Ρωσία από το Facebook
Το Facebook έχει αφαιρέσει εκατοντάδες λογαριασμούς με την δικαιολογία ότι συμμετείχαν σε εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά του εμβολίου από τη Ρωσία. Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι οι λογαριασμοί που αποκλείστηκαν σχετίζονται με ένα δίκτυο που στοχεύει στην Ινδία, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ. Το δίκτυο αυτό που πιθανών να μεθοδεύεται από χάκερς προσπάθησε να στρατολογήσει infuensers για να διαδώσουν ψευδείς ισχυρισμούς και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε συγκεκριμένα εμβόλια Covid-19.
Το Facebook, στην τελευταία έκθεσή του για τη συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά, δήλωσε ότι βρήκε συνδέσμους μεταξύ του δικτύου και μιας κακόβουλης εκστρατείας παραπληροφόρησης από την εταιρεία μάρκετινγκ influencer Fazze – η οποία είναι μέρος μιας ρωσικής εταιρείας που ονομάζεται AdNow.
Τον περασμένο μήνα μια έρευνα του BBC Trending ανέφερε πώς τον Μάιο φέτος είχαν προσφερθεί χρήματα από την διαφημιστική εταιρία Fazze σε influencers για να διαδώσουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το εμβόλιο Pfizer. Σύμφωνα με το Facebook, αυτό ήταν το δεύτερο κύμα προσπαθειών του δικτύου να επιχρίσει δυτικά εμβόλια. Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 το ίδιο δίκτυο επιχείρησε να διαδώσει ψευδώς ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι επικίνδυνο επειδή χρησιμοποιεί έναν ακίνδυνο αδενοϊό που έχει ληφθεί από χιμπατζήδες.
Τέτοιου είδους αναρτήσεις πλημύρισαν το ινδικό στο Facebook στα Χίντι περίπου την ίδια περίοδο που η Ινδική κυβέρνηση συζητούσε την έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η καμπάνια χρησιμοποίησε ψεύτικους λογαριασμούς, μερικοί από τους οποίους το Facebook λέει ότι πιθανότατα πρόκειται για “φάρμες λογαριασμών” από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Για την συγκεκριμένη καμπάνια παραπληροφόρησης το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει 65 λογαριασμούς Facebook και 243 λογαριασμούς Instagram.
Ο Μπεν Νίμμο, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Facebook, περιέγραψε την καμπάνια ως “ένα πλυντήριο παραπληροφόρησης” που έβαλε περιεχόμενο σε μερικά διαδικτυακά φόρουμ και στη συνέχεια ενίσχυσε αυτό το περιεχόμενο σε άλλες πλατφόρμες.
Η επιχείρηση εκτείνεται σε περισσότερες από δώδεκα πλατφόρμες. Παραπλανητικές αναρτήσεις εμφανίστηκαν στο Reddit και το Medium και αναφορές εμφανίστηκαν στο change.org εκφράζοντας ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου AstraZeneca.
Σύμφωνα με την έκθεση του Facebook, αυτοί οι σύνδεσμοι μοιράστηκαν στη συνέχεια από μια χούφτα influencers στο Instagram που χρησιμοποίησαν τα ίδια hashtag και έκαναν αναφορές στο γεγονός ότι το εμβόλιο AstraZeneca προήλθε από αδενοϊό χιμπατζή.
Το Facebook δήλωσε πως πλέον η εταιρία Fazze έχει αποκλειστεί πλήρως από την δημοφιλή πλατφόρμα.
Work:
Tourism Business Consultant
Google Trends Analyst
Freelance Journalist/Writer
Former Head Representative in Rhodes Greece at James Villas
Former Contractor at Rhodes Holiday Villas
Studies:
MSc Management Strategy at Surrey Management & Business School
BSc Economics at School of Economics, University of Surrey
Business Intelligence & Analytics, Microsoft