Ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Κω, η αυτοψία από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γγ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γγ Υποδομών, Γιώργου Δέδε και υπό το βλέμμα του καθηγητή Γεωλογίας κ. Λέκκα.
Νωρίτερα, οι δύτες-τεχνικοί με τη συνδρομή ατόμων του Λιμενικού Ταμείου βούτηξαν στη θάλασσα και έλεγξαν τον πυθμένα και την αποβάθρα από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου εξαιτίας του σεισμού, το έδαφος σκίστηκε στα δύο ή σηκώθηκε αρκετά εκατοστά. Συγκεκριμένα επιχείρησαν στο σημείο που δένει το καράβι, ώστε να υπολογιστούν το μέγεθος και το είδος της καταστροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της επιχείρησης ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ. Κοκκαλάκης ήταν παρών και συνεπικουρούσε το έργο των ειδικών.
Ακολούθησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών κι οι αρμόδιοι λιμενολόγοι εξετάζοντας λεπτομερώς τα ευρήματα και τις επισημάνσεις των δυτών κατέληξαν σε ένα πρώτο συμπέρασμα ότι δεν βρέθηκε κάποια σημαντική ρωγμή που να προκλήθηκε από τον σεισμό και να εμπνέει ανησυχία.
Αντιθέτως η προβλήτα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και οι μικροζημιές που διαπίστωσε χαρακτηρίζονται ως μικρής σημασίας που έχουν προκληθεί λόγω της συχνής ακτοπλοικης δραστηριοτητας από τα μεγάλα πλοία που συνήθως αράζουν εκεί. Συμπληρωματικά δεν ανιχνέυθηκαν σημάδια που να παραπέμπουν σε ρηγματώσεις από σεισμο με τα εξωτερικά κρυπιδώματα να μην έχουν υποστεί ζημίες.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτιής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοϊας.Το συντονισμό του συγκεκριμένου έργου που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί το συντομότερο, θα έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του λιμανιού.
Προς το παρόν, η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση.
Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών από και προς το λιμάνι της Κω.