Εσθονία, η πρώτη πρώην Σοβιετική χώρα που επιτρέπει τους γάμους ομόφυλων

0
Dodekanisos

Η Εσθονία έγινε η πρώτη πρώην Σοβιετική δημοκρατία που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων, ανοίγοντας αιτήσεις γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια με το νέο έτος. Η επεξεργασία των αιτήσεων αναμένεται να διαρκέσει από έναν έως έξι μήνες και οι πρώτες εγκρίσεις αναμένονται έως τις 2 Φεβρουαρίου. Τον Ιούνιο, το κοινοβούλιο της Εσθονίας ψήφισε τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων ως τροποποίηση του Οικογενειακού Νόμου. Το μέτρο πέρασε με 55 έναντι 34 ψήφων, μια νίκη που η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υποστηρίζει ότι έχει να κάνει με τις προσπάθειες της πρωθυπουργού Kaya Callas.

Η Εσθονία έχει αναγνωρίσει νομικά τις συμβάσεις συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια από το 2013, αν και οι αστικές ενώσεις δεν έχουν τα δικαιώματα υιοθεσίας και γονικής αναγνώρισης που απολαμβάνουν οι παντρεμένοι σύντροφοι. Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν νόμιμα να υιοθετούν παιδιά και να απολαμβάνουν κρατικά επιδόματα και άλλα προνόμια.
Ενώ η γειτονική Λετονία εξέλεξε πέρυσι τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο πρόεδρό της, τον Edgars Rinkevičs, ο γάμος ομοφυλοφίλων παραμένει παράνομος εκεί. Η Λιθουανία απαγορεύει απαγορεύει επίσης τους γάμους ομοφύλων.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments