Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ενημέρωση για τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου

Ενημέρωση για τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου

0
Dodekanisos

Eνημερωτική ημερίδα με θέμα:  «Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου: ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, μύθοι και αλήθειες» με κεντρικό ομιλητή τον Αντιστράτηγο ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας, εξειδικευμένο σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος κο Μανώλη Σφακιανάκη πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου. Το κ. Σφακιανάκη συνόδευε η συνεργάτιδα του και εγκληματολόγος Μαρίσα Βουλγαράκη και η Δικηγόρος Ρόδου Χρυσή Χρυσοχού, η οποία είναι εξειδικευμένη στο Δίκαιο του Διαδικτύου, των προσωπικών δεδομένων και του κυβερνοεγκλήματος και πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων Ρόδου (ΕΑΝΔιΡ).

​Τα τελευταία χρόνια,  η αύξηση των φαινομένων του κυβερνοεγκλήματος και του εθισμού ανηλίκων και ενηλίκων στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Η μετατόπιση των εγκλημάτων απο τον φυσικό στον ηλεκτρονικό κόσμο απαιτεί τη νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας για την προστασία όλων και ιδίως των ανήλικων θυμάτων αλλά επιτάσσει και την συνεχή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου, τους τρόπους προστασίας και προφύλαξης μικρών και μεγάλων και τη σωστή χρήση.

Ο Αντιστράτηγος ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας επικεντρώθηκε σε θέματα όπως το Sexting ή διαδικτυακό sex και η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, το Grooming ή αποπλάνηση κ.λπ., ο εθισμός στο διαδίκτυο και οι κίνδυνοι για κάθε ηλικία, η παιδοφιλία, το bulling μέσω διαδικτύου και τα ψηφιακά αποτυπώματα των χρηστών. Έδωσε στη συνέχεια πολύτιμες συμβουλές για την ορθή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης ενώ παρουσίασε στο κοινό ορισμένα περιστατικά που έχουν ήδη συμβεί καθ όλη την πολυετή του θητεία μέχρι και σήμερα με σκοπό να επιστήσει τη προσοχή του κοινού και των πολιτών ως προς τα φαινόμενα αυτά.

Την παρουσίαση του προφίλ  των χρηστών του διαδικτύου αλλά και την ενημέρωση γύρω απο τον εθισμό στο διαδίκτυο έκανε η εγκληματολόγος –συνεργάτης του Μ. Σφακιανάκη, Μαρίσα Βουλγαράκη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η Χρυσή Χρυσοχού, Δικηγόρος, η οποία είναι εξειδικευμένη στο Δίκαιο του Διαδικτύου και των προσωπικών δεδομένων και η οποία παρουσίασε συνοπτικά τη μετατόπιση των διατάξεων του κοινού Ποινικού Δικαίου προς τον ψηφιακό κόσμο, με την πρόσφατη θέσπιση του Νόμου 4411/2016 που καθιέρωσε μια σειρά διατάξεων που τιμωρούν εγκλήματα που διαπράττονται μέσω υπολογιστή ή έχουν στόχο υπολογιστικά συστήματα και βάσεις δεδομένων.

Η ημερίδα έκλεισε με την υποβολή ερωτήσεων απο παιδιά και γονείς γύρω απο θέματα διαδικτύου, προστασίας και ορθής χρήσης αυτού, οι οποίες απαντήθηκαν με μεγάλη προθυμία απο όλους τους ομιλητές και τον κο Σφακιανάκη, δίνοντας πρακτικές συμβουλές και λύσεις σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν.

Οι ομιλητές επιφυλάχθηκαν και για νέες ενημερωτικές ημερίδες γύρω απο το Διαδίκτυο και στο μέλλον.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments