Εκτοξεύεται η κρίση παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη

0
Dodekanisos

Η κρίση παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με τους δύο πρώτους μήνες του 2024 να κάνουν λόγο για 31.200 παράτυπες διελεύσεις συνόρων, το ίδιο επίπεδο με τους αριθμούς σχεδόν ρεκόρ του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της υπηρεσίας εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ένα από τα βασικά σημεία δεδομένων ήταν η εκρηκτική ανάπτυξη κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Αφρικής προς την Ευρώπη, η οποία εκτινάχθηκε 541 τοις εκατό τους τελευταίους δύο μήνες. «Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής παρέμεινε η πιο πολυσύχναστη μεταναστευτική οδός στην ΕΕ, με τις αφίξεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να φτάνουν σχεδόν τις 12.100. Αυτό ήταν το υψηλότερο σύνολο για αυτούς τους δύο μήνες από τότε που η Frontex άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2011», έγραψε το πρακτορείο. Σε άλλες διαδρομές σημειώθηκαν επίσης μεγάλα άλματα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία σημείωσε αύξηση 117%.

Εν τω μεταξύ, το δρομολόγιο της Κεντρικής Μεσογείου ,  το οποίο σημείωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων διελεύσεων το 2023, «συνέχισε να παρουσιάζει πτωτική τάση από τους τελευταίους μήνες, με πτώση 70% από έτος σε έτος, σε ελαφρώς πάνω από 4.300. Τον Ιανουάριο, υπήρχαν περίπου 2.000 ανιχνεύσεις στη διαδρομή», λέει η έκθεση. Οι νέοι αριθμοί είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν ανησυχίες ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αρνείται να επιβάλει τα σύνορά της, ειδικά με τον νέο επικεφαλής της Frontex, Hans Leutens, να υποστηρίζει ότι η μετανάστευση είναι ασταμάτητη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments