Αρχική Επικαιρότητα Έκθεση καταπέλτης σε Καθολική Εκκλησία για κακοποιημένους ανήλικους

Έκθεση καταπέλτης σε Καθολική Εκκλησία για κακοποιημένους ανήλικους

0
GETTY IMAGES / BBC
Dodekanisos

Έκθεση καταπέλτης για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία καταδεικνύει συνταρακτικά γεγονότα. Φέρεται ότι από το 1950 χιλιάδες ανήλικοι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς. Οι ειδικοί ζητούν μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η Deutsche Welle.

Χιλιάδες παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης διηγούνται τις ιστορίες τους επί δύο χρόνια στην Επιτροπή Ciase. Η Επιτροπή Ciase συστάθηκε το 2018 από φορείς της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας. Πίσω στο θέμα, μία εκτίμηση της (σ.σ. της επιτροπής) καταδεικνύει, ότι μεταξύ 1950 και 2020, περίπου 330.000 παιδιά σε όλη τη Γαλλία υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία. Σε 216.000 περιπτώσεις οι δράστες ήταν κληρικοί. Σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις ήταν λαϊκοί, μέλη της Εκκλησίας. Στην έκθεση των αρκετών σελίδων, η επιτροπή έχει καταθέσει 45 προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αποτραπεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον.

Πρόκειται για «συστημικό» πρόβλημα

Επιπροσθέτως στην έκθεση γίνεται λόγος για ένα «συστημικό» πρόβλημα. Για χρόνια ολόκληρα, τα θύματα κακοποίησης αντιμετωπίζονταν με πλήρη αδιαφορία ή ακόμη και σκληρότητα. Πολλά περιστατικά είχαν συγκαλυφθεί και διαψευστεί. Μόνο από το 2000 και πιθανότατα από το 2016 έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, ωστόσο ανεπαρκώς.

Αποκέντρωση της εκκλησίας και μεταρρύθμιση του εκκλησιαστικού δικαίου

Οι ειδικοί της -ανεξάρτητης από την Εκκλησία- επιτροπής (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι) επικρίνουν την έντονα συγκεντρωτική δομή εξουσίας της Καθολικής Εκκλησίας. Οι ιερείς βρίσκονται σχεδόν στο απυρόβλητο και έτσι μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν κατάχρηση αυτής της εξουσίας. Εκτός αυτού ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας είναι δεδομένος στη Γαλλία.

Θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εκπαίδευση των κληρικών. Επιπλέον, να γίνει περισσότερη συζήτηση για τα σκάνδαλα κακοποίησης. Αλλά και οι υποψήφιοι ιερείς θα έπρεπε επίσης να ελέγχονται ψυχολογικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση. Επιπλέον, θα πρέπει να καταργηθεί η αγαμία των ιερέων και να μεταρρυθμιστεί το εκκλησιαστικό δίκαιο. Ακόμη το απόρρητο της εξομολόγησης δεν πρέπει να ισχύει, όταν κάποιος ομολογεί σεξουαλική κακοποίηση.

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης θα πρέπει να ερευνώνται λεπτομερώς και τα θύματα να αποζημιώνονται, χρησιμοποιώντας τους πόρους της εκκλησίας και των δραστών. Τέλος, από τους δράστες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 3.000, λίγοι είναι ακόμα εν ζωή.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments