“Είναι ένας εξευτελισμός για τη Γαλλία”

0
Dodekanisos

«Δεν ήταν αυτή η λύση», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Μαρίν Λεπέν σχολιάζοντας την απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή και να αποσύρει τα στρατεύματα από τον Νίγηρα.
«Στην πραγματικότητα, ο Μακρόν δεν είχε άλλη επιλογή. Αυτό είναι λυπηρό γιατί ο τρόπος που εξελίσσεται δίνει την εντύπωση ότι μας διώχνουν με τη βία από την Αφρική. Αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας και αποσύρουμε στρατεύματα με εξευτελιστικούς όρους. Αυτό είναι ένα σοβαρό φιάσκο για τη γαλλική διπλωματία», είπε.

Η ίδια έκανε λόγο για λανθασμένη πολιτική της Γαλλίας στην Αφρική η οποία έχει οδηγήσει το Παρίσι σε μια απελπιστική κατάσταση, όπως είπε. Η Λεπέν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Μακρόν «υπολόγιζε πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά και οι Νιγηριανοί αντάρτες δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν για πολύ την εξουσία στα χέρια τους. Και παράλληλα, η ECOWAS θα μπορούσε να κάνει στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα σταματώντας τους αντάρτες. «Δεν έγινε τίποτε από τα δυο», είπε η Λεπέν.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τον Νίγηρα μέχρι το τέλος του έτους. Είπε επίσης ότι το Παρίσι ανακαλεί τον πρεσβευτή του από το Νιαμέι. Το γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα στον Νίγηρα υπολογίζεται σε περίπου 1.500 στρατιώτες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments