Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Δεσμεύονται λογαριασμοί για το σκάνδαλο NOVARTIS

Δεσμεύονται λογαριασμοί για το σκάνδαλο NOVARTIS

0
Dodekanisos

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου προχώρησε, ύστερα από έλεγχο, στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ενός πρώην στελέχους της εταιρείας και ενός ανώτατου δημόσιου λειτουργού που είχε σχέση με την πολιτική φαρμάκου.

Η έρευνα για την υπόθεση Novartis, που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου με εφόδους σε σπίτια, κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Χθες, δημοσίευμα του ιστότοπου capital.gr ανέφερε πως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε, έπειτα από έλεγχο, στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών προσώπου που έχει σχέση με την υπόθεση, καθώς διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των χρημάτων τα οποία διακινούνταν μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού.

Για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν, το δημοσίευμα ανέφερε πως κάτοχός τους είναι πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρείας και πως η απόκλιση που διαπιστώθηκε μετά τον έλεγχο ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για συμπληρωματική κατάθεση του εν λόγω πρώην στελέχους στις αρμόδιες υπηρεσίες τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δοθούν περισσότερα στοιχεία για το επίμαχο ποσόν.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως υπάρχει και έτερος τραπεζικός λογαριασμός που δεσμεύτηκε και ο οποίος ανήκει σε ανώτατο δημόσιο λειτουργό που είχε σχέση με την πολιτική φαρμάκου.

Το όνομα του συγκεκριμένου στελέχους έχει ακουστεί ιδιαίτερα στο σκάνδαλο Novartis και μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, η οικονομική αστυνομία είχε κάνει έφοδο στο σπίτι του.

Το ποσό της απόκλισης για τον συγκεκριμένο αγγίζει τις 200.000 ευρώ. Ο ίδιος έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο ποσό, ενώ πέραν της φορολογικής τακτοποίησης και για τα δύο άτομα υπάρχει ανοιχτό ακόμη το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον ίδιο έλεγχο περιλαμβάνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί 20 κρατικών αξιωματούχων που ήταν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων, 30 μεγαλοστελεχών της εταιρείας που είτε έστελναν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ στο εξωτερικό είτε είχαν μεγάλες εκροές προς συνεργαζόμενα πρόσωπα, της βασικής εταιρείας αλλά των συνεργαζόμενων ή θυγατρικών της.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης διέταξε έρευνα για το θέμα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται και μια παράλληλη έρευνα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες που έγιναν και που αφορούν δίκτυο που λειτουργούσε με αθέμιτες πρακτικές προώθησης από πλευράς Novartis σε συνεργασία με χιλιάδες γιατρούς αλλά και κρατικούς αξιωματούχους.

Το πρόσωπο -κλειδί

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης τα φώτα έπεσαν πάνω στον πρώην γενικό διευθυντή της Novartis στην Ελλάδα -και πρόεδρο για τρία χρόνια του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)- Κωνσταντίνο Φρουζή.

Ως γνωστόν, ο κ. Φρουζής αποχώρησε από τη Novartis Hellas και από τον ΣΦΕΕ το 2015 και στη συνέχεια (2016) ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία τροφίμων Creta Farm. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό πως παραιτήθηκε και από εκεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου, «Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τις παραγράφους 4.1.3.1 εδ. 4 και 4.1.3.5 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών […]ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 29ης Μαΐου 2017 εξέλεξε ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του τον κ. Παπαδάκη Πέτρο του Βασιλείου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος εκτελεστικού μέλους κ. Φρουζή Κωνσταντίνου με θητεία ίση με το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος μέλους ήτοι λήγουσα την 22.6.2021».

Σήμερα, η δραστηριότητά του, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαντλείται στη διαφημιστική προώθηση μιας εταιρείας προϊόντων υγιεινής διατροφής στην οποία φαίνεται να συμμετέχει ενεργά ο γιος του.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments