Αρχική Videos “Δεν υπάρχει σχέδιο επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα”

“Δεν υπάρχει σχέδιο επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα”

0

Ο Rishi Sunak έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την επιστροφή στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παραμένουν ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός διατήρησε την ίδια στάση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προκάτοχοί του Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον για τη διαφύλαξη των θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα μάρμαρα Ελγιν για γενιές», είπε ο Σουνάκ. «Οι γκαλερί και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους γιατί αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για αυτή τη χώρα».
«Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς αυτούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν σκοπεύουμε να την αλλάξουμε». Τα μάρμαρα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αμφιλεγόμενη απογύμνωση από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, έναν Βρετανό διπλωμάτη.

Ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι υπάρχουν μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης για περισσότερο από ένα χρόνο. Η Ελλάδα έχει πει εδώ και καιρό τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν οριστικά στη χώρα. Ωστόσο, η πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα συνεπαγόταν την επιστροφή αντικειμένων με δανεισμό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments