Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Χωρίς πιστοποίηση τα ψεκαστικά μηχανήματα για την δακοκτονία στην περιοχή μας

Χωρίς πιστοποίηση τα ψεκαστικά μηχανήματα για την δακοκτονία στην περιοχή μας

0
Dodekanisos

Στον αέρα το πρόγραμμα των ψεκασμών

Αργοπορημένη και με μεγάλη “δόση” ελληνικότατης νοοτροπίας η αντίδραση της Περιφέρειας

Έκπληκτοι διαπιστώνουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα άκρως σημαντικό που άπτεται του τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Όπως προκύπτει από δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, χωρίς την απαιτούμενη εκ του νόμου πιστοποίηση είναι τα μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για τους ψεκασμούς αντιμετώπισης του δάκου, με στόχο την προστασία των ελαιόδεντρων. Αντί μάλιστα να παρέμβει νωρίτερα η Περιφέρεια και να ζητήσει την αποστολή κινητών μονάδων πιστοποίησης, έρχεται εκ των υστέρων – με επίκληση στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας- και εφόσον κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας, να ζητάει από το αρμόδιο Υπουργείο να εξαιρεθεί η περιοχή μας από την ισχύ της προϋπόθεσης της πιστοποίησης, με τους όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται…..

Στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει η νησιωτικότητα, την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τις προϋποθέσεις που τίθενται για την πιστοποίηση των ψεκαστικών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την πραγματοποίηση των ψεκασμών δακοκτονίας, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα & Γαστρονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η διαδικασία πιστοποίησης, όπως αυτή περιγράφεται στο αρ. πρωτ. 12749/138464/9-12-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου, είχε σαν προϋπόθεση την Ίδρυση Σταθμών Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων που λειτουργούν μετά από έγκριση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έδειξε ενδιαφέρον κανένας για την ίδρυση τέτοιου σταθμού με αποτέλεσμα όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα να μην έχουν την παραπάνω πιστοποίηση.

Επισημαίνοντας την τεράστια σημασία της έγκαιρης έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, ο κ. Ζαννετίδης ζητά από τον Υπουργό να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου λόγω νησιωτικότητας και η δυσκολία που υπάρχει για μετακίνηση κινητής μονάδας πιστοποίησης από την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να δοθεί παρέκκλιση ως προς την προϋπόθεση αυτή για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments