Αρχική Videos Αυξάνει τις πιέσεις στην Πολωνία η Ε.Ε κόβοντας την χρηματοδότηση

Αυξάνει τις πιέσεις στην Πολωνία η Ε.Ε κόβοντας την χρηματοδότηση

0
Dodekanisos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς απείλησε την Πολωνία με καθημερινά πρόστιμα εάν η χώρα δεν αποδεχτεί την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του πολωνικού δικαίου. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το πολωνικό δικαστικό σύστημα ως εκτός δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει θύελλα, αν και μόνο προφορική μέχρι στιγμής.

Οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ έναντι της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, αλλά ο εξαιρετικός χαρακτήρας της υπόθεσης μπορεί να περιορίσει το περιθώριο δράσης των Βρυξελλών. Πολωνοί δικαστές δήλωσαν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν παρέχει στα δικαστήρια της ΕΕ την ανώτατη νομική εξουσία και δεν σημαίνει ότι η Πολωνία έχει μεταφέρει την κυριαρχία της στην ΕΕ.

Από την πολωνική σκοπιά, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχοποίησαν τη χώρα το 2016, αμέσως μετά την Πολιτική Πλατφόρμα του Ντόναλντ Τουσκ, το κόμμα έχασε τις εκλογές. Από τότε το άρθρο 7 των συνθηκών της ΕΕ ήταν αποτελεσματικό, το οποίο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αναστολή της χρηματοδότησης. Τώρα εξετάζεται ένα άλλο τέτοιο μέτρο, ένας μηχανισμός υπό όρους, που θα αναστέλλει τα κονδύλια για μια χώρα που είναι ύποπτη για παράβαση του δικαίου. Η απόφαση για την αναστολή πληρωμών θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ με ειδική πλειοψηφία. Εάν συμβεί αυτό, η Πολωνία θα μπορούσε να πληγεί σοβαρά: η χώρα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κονδυλίων, έχοντας λάβει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Η Επιτροπή αναστέλλει επίσης την πληρωμή του ταμείου ανάκτησης 23 δις ευρώ για την Πολωνία, η προθεσμία για την οποία έχει παραταθεί αρκετές φορές.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments