Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Απόγνωση στα ερείπια

Απόγνωση στα ερείπια

0
Dodekanisos

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Λέσβος μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή την Δευτέρα και άφησε πίσω του μία νεκρή, αρκετούς τραυματίες και σοβαρές ζημιές.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τρεις ώρες την άτυχη 43χρονη, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο χωριό Βρίσα, που υπέστη τις περισσότερες ζημιές.

Επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι, που προβληματίζονται για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι μετασεισμοί που αναμένονταν και δεν επιβεβαιώνουν ότι ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος. Γι αυτό το λόγο φοβούνται ότι ο εγκέλαδος θα ξαναχτυπήσει, όπως και στην Κεφαλονιά.

Κλειστά και την Τετάρτη θα παραμείνουν τα σχολεία με απόφαση του δημάρχου και έπειτα από συνεννόηση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, ενώ δεν αναβάλλονται για ακόμη μέρα και οι πανελλήνιες εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Ακατοίκητα 150 σπίτια

Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι 150 σπίτια, από τα 254 που ελέχθησαν σήμερα από τα συνεργεία, έχουν κριθεί ακατοίκητα και πρέπει να κατεδαφιστούν στα Βρισά και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Όπως είπε ο υπουργός δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί.

Στους σεισμόπληκτους της Λέσβου θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ. 

Μελετά στήριξη η Κομισιόν 

Στο μεταξύ με εντολή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξετάζονται οι δυνατότητες στήριξης των κατοίκων της Λέσβου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να έχει μία πλήρη αναφορά για την έκταση και τις επιπτώσεις του σεισμού, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος Μετανάστευσης υποστήριξε πως το νησί, που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια κάτω από την πίεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων, «δεν είναι μόνο του».

Επεσήμανε πως οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου που είναι στη Χίο.

Η ίδια δήλωσε ότι το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει την κατάσταση, «γιατί έχουμε την οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση και τώρα αυτόν τον τρομερό σεισμό- συνεπώς στηρίζουμε πλήρως του ελληνικό πληθυσμό».

Τη συμπαράστασή του στους πληγέντες εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που σε μήνυμα του στο Twitter έγραψε: «Συμπάσχουμε με τις οικογένειες της Λέσβου που χτυπήθηκαν από τον σεισμό και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας». 

Κλιμάκιο του υπουργείο Πολιτισμού

Παράλληλα, αύριο στη Λέσβο μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείο Πολιτισμού για να αξιολογήσει τις ζημιές που υπέστησαν από τον σεισμό κυρίως μετα-βυζαντινά μνημεία.

«Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της λεσβιακής αρχιτεκτονικής», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, που αναφέρει τα πληγέντα μνημεία.

Πρόκειται για τους ιερούς ναούς Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα Λέσβου, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα και ‘Αγιος Νικόλαος Πλωμαρίου.

Μικρότερες φθορές έχουν υποστεί εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, στα περίχωρά και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Επιπλέον διαπιστώθηκαν μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.

«Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας»,

Τέλος, το ΥΠΠΟΑ που συμπληρώνει ότι «η εικόνα αυτή που κατέγραψε η εφορεία αρχαιοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πλήρης, δεδομένου ότι συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί».

ΠΗΓΗefsyn
Προηγούμενο άρθροΤρεις ανανεώσεις στον Ακουσίλαο
Επόμενο άρθροΚ. Χατζηστρατή: Κλήθηκα να υπηρετήσω τα συμφέροντα του Νοσοκομείου κι αυτό κάνω
Δημήτρης Δραγάτης
Στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας από πάρα πολύ μικρός και συγκεκριμένα από το 1990, παιδί του σχολείου στη Ρόδο, με τις ζωντανές μεταδόσεις από τα γήπεδα μέσα από τις συχνότητες του Ράδιος Ήχος Μάϊκ. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν πολύ σταθμοί και πολλές συνεργασίες: Τηλεόραση: TV7, TV4, ΙΡΙΔΑ TV, COSMOS TV, ΘΑΡΡΙ TV Ραδιόφωνο: Ράδιο Ήχος Μάϊκ, Ράδιο Melody, TOP FM, Cosmos Radio, Sky News Εφημερίδες: ΠΡΟΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΙΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΡΟΔΙΑΚΗ (τώρα) Ανταποκριτής: Sport Fm, Sentra Fm Συγγραφέας του βιβλίου "Η Μεγάλη Ρόδος" Ιδιοκτήτης του news12.gr από το 2008 Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) Από τον Μάρτιο του 2020, το πολιτικό ρεπορτάζ και οι εξελίξεις στον πλανήτη μπήκαν στα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντα...
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments