Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Ανάκληση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητά η Περιφέρεια για το Φράγμα...

Ανάκληση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητά η Περιφέρεια για το Φράγμα Γαδουρά

0
Dodekanisos

Κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσφεύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να ανακληθεί και να προχωρήσει η σύμβαση ανάθεσης του έργου συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά.

Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι η απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένη σε ότι αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου αναδόχου.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια το θέμα είναι τυπικό κι όχι ουσιαστικό για να δικαιολογεί τέτοια καθυστέρηση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτού της ύδρευσης της Ρόδου.

Ο  αντιπεριφερειάρχης φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης  σε συνένευξη που παρεχώρησε στους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Από την άποψη της υδροοικονομίας είναι θεμελιακό και σπουδαίο το γεγονός πως το Φράγμα Γαδουρά είναι γεμάτο με νερό άνω των 60εκ. κυβικών προκειμένου να δώσει την λύση που μπορεί, για την υδροδότηση του νησιού της Ρόδου.

Το έργο αυτό σχεδιάστηκε με στόχο να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, η διαφαινόμενη κλιματολογική αλλαγή και κυρίως να μειωθεί ο αριθμός των γεωτρήσεων.

Οι υδροφόροι ορίζοντες δεν είναι κάτι το ανεξάντλητο. Πρέπει να υπάρχει διαχείριση με μέτρο διότι το νερό είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να διατίθεται στους πολίτες»

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτηριστικά είπε:

«Το ελεγκτικό συνέδριο ως θεσμικό όργανο, έχει στοιχεία που μοιάζουν με αυτά του δικαστηρίου. Είναι ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός που ελέγχει κάθε πράξη της αυτοδιοίκησης. Και αυτό η περιφέρεια το θέλει, επιζητούμε τον έλεγχο καθώς πολλές φορές βάζει σε πολλά θέματα το μηχανισμό μπροστά και μπαίνουν τα πράγματα σε μία σειρά.

Στο συγκεκριμένο όμως θέμα θέλω να πω ότι η οικονομική επιτροπή δεν είναι ένα νομικό όργανο ή ένα δικαστικό συμβούλιο. Η αιτιολογία που δίνει είναι αιτιολογία πολιτικού οργάνου. Ακόμα και πρόσωπα ή όργανα με νομική παιδεία ή συγκρότηση υστερούν κάποιες φορές στο θέμα της αιτιολογίας.

Η απόφαση του ελεγκτικού αναφέρει πως είναι νόμιμη η απόφαση της οικονομικής επιτροπής με την οποία για συγκεκριμένο λόγο επέλεξε την εν λόγω εταιρία και απέρριψε την άλλη. Αλλά αναφέρει ότι έπρεπε να υπάρχει πληρέστερη αιτιολογία.

Ομοιάζει με αποφάσεις του Αρείου Πάγου ή του συμβουλίου της επικρατείας. Είμαι πάντως αισιόδοξος ότι μέσα σε 15 μέρες της αίτησης ανακλήσεως θα ξεπεράσουμε αυτό το κώλυμα. Εκφράζω αυτή την αισιοδοξία όχι ως συναίσθημα ή προδιάθεση που αφορά το πρόσωπό μου, αλλά θεωρώ ότι από τη στιγμή που λέει ότι νομίμως έγινε η διαδικασία και στο θέμα της αιτιολογίας που αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα.”

Η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί ότι το όποιο κώλυμα θα ξεπεραστεί  κι αισιοδοξεί να εξασφαλίσει μια θετική απόφαση μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, γιατί η κατάσταση είναι σοβαρή για το νησί και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της τουριστικής σεζόν.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments