Αρχική Αθλητικά νέα Άϊο Ντοσούνμου: Ο κρυμμένος «άσσος στο μανίκι» των Μπουλς

Άϊο Ντοσούνμου: Ο κρυμμένος «άσσος στο μανίκι» των Μπουλς

0
Dodekanisos

Λίγες ημέρες πριν αρχίσει η νέα σεζόν σε κάθε αθλητική διοργάνωση ανά τον κόσμο γίνονται οι πλέον καθιερωμένες προβλέψεις. Περνώντας την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πηγαίνοντας στο NBA, στην περίπτωση των Μπουλς οι προβλέψεις ήταν μετρημένες. Για παράδειγμα οι πρώτες εκτιμήσεις ναι μεν έδιναν στους «ταύρους» μία θέση στα play offs του 2022. Όχι όμως άνετα. Το ESPN έχει προβλέψει ότι στο άσχημο σενάριο οι Μπουλς θα πετύχουν 42 με 43 νίκες και θα δώσουν μάχη για μία θέση στο τουρνουά play-in.

Τρεις περίπου μήνες αργότερα οι Μπουλς έχουν φροντίσει να διαψεύσουν άπαντες. Το σύνολο του Μπίλι Ντόνοβαν εντυπωσιάζει, πραγματοποιώντας το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων επτά ετών. Οι Μπουλς βρίσκονται στην δεύτερη θέση της Ανατολικής περιφέρειας με ρεκόρ 29-17, πίσω μόνο από τους Μαϊάμι Χιτ (30-17). 

Όλα αυτά οφείλονται σε έναν Λιθουανό, του οποίου το μάτι «κόβει. Ο λόγος για τον Αρτούρας Καρνισόβας (γνωστός στο Ελληνικό κοινό και ιδιαίτερα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού). Τα χρόνια πέρασαν και ο Καρνισόβας από καλαθοσφαιριστής σήμερα (όντας 50 ετών) χαράζει μία αξιοπρόσεκτη καριέρα στις διοικητικές θέσεις των συλλόγων του NBA. Πλέον στη ζωή του υπάρχουν μόνο οι Σικάγο Μπουλς. Στους «ταύρους» κατέχει τον ρόλο του Εκτελεστικού αντιπροέδρου. Με λίγα λόγια είναι ο άνθρωπος που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας. Μία θέση που καταλαμβάνει από τις 13 Απριλίου 2020. Μέσα σε 1,5 χρόνο έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ομάδα «μοντέλο». 

Η αρχή έγινε με την αλλαγή προπονητή και την πρόσληψη του Μπίλι Ντόνοβαν στην αρχή της σεζόν 2020-21. Στις 25 Μαρτίου ακολουθεί η απόκτηση του Νίκολα Βούτσεβιτς από τους Ορλάντο Μάτζικ. Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη με τους Λόνζο Μπολ και Άλεξ Καρούσο να γίνονται κάτοικοι Σικάγο. Το καλύτερο όμως ο Καρνισόβας το φύλαγε για το τέλος. Συγκεκριμένα για την δεύτερη μέρα της free agency. Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (από τους καλύτερους ελεύθερους παίκτες του καλοκαιριού) άφησε το Σαν Αντόνιο και τους Σπερς, έπειτα από μια τριετία, για να μετακομίσει και αυτός με την σειρά του στο Σικάγο. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι Μπουλς για την τριάδα Μπολ-Καρούσο-ΝτεΡόζαν ξόδεψαν 207 εκατομμύρια ευρώ. 

Είπαμε την φετινή σεζόν μπορεί τα σχόλια για τους Μπουλς να είναι διθυραμβικά, ωστόσο ο δρόμος για τα play offs δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι τραυματισμοί δεν απουσιάζουν. Μπολ και Καρούσο θα χρειαστεί να περάσουν αρκετό καιρό στο ιατρικό δελτίο των «ταύρων». Οι εξετάσεις που έκανε ο Λόνζο Μπολ έδειξαν πρόβλημα στον μηνίσκο του αριστερού γονάτου, θα υποβληθεί σε αρθροσκόπηση και θα μείνει εκτός για 6-8 εβδομάδες. Ενώ τόσο διάστημα θα απουσιάσει και ο Καρούσο, καθώς θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση στον δεξί καρπό. 

Όμως οι Μπουλς δεν πανικοβλήθηκαν. Αντίθετα είχαν κρυμμένο «άσσο στο μανίκι»! Ο Άϊο Ντοσούνμου, αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των Μπουλς. Ο 22χρονος πόιντ γκαρντ ανέλαβε την οργάνωση των «ταύρων» μετά τον τραυματισμό του Λόνζο Μπολ και δεν άργησε να διακριθεί στο ρόστερ των Μπουλς, οι οποίοι βρήκαν στον ρούκι το είδωλο που τόσο απελπισμένα είχαν ανάγκη.

O Ντοσούνμου μολονότι έχει καταγωγή από την Νιγηρία (γονείς μετανάστες) είναι «παιδί» του Σικάγο, καθώς γεννήθηκε, μεγάλωσε και έμαθε το μπάσκετ στην πολιτεία του Ιλινόι. Επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο του draft του ΝΒΑ του 2021 με την 38η επιλογή από τους Σικάγο Μπουλς. Ενώ στις 18 Αυγούστου 2021, υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους «ταύρους».

Πέρα από το νεαρό της ηλικίας του και το ταλέντο, διαθέτει και μία δόση τραγωδίας. Συστατικά που τροφοδοτούν εκατοντάδες ιστορίες στον κόσμο του αθλητισμού και που στην περίπτωση του, τον οδήγησαν να εκπληρώσει το όνειρό του, αλλά και αυτό του Ντάριους Μπράουν, του νεαρού που σημάδεψε τα παιδικά του χρόνια και τον συνοδεύει κάθε φορά που ευστοχεί σε καλάθι, καθώς αποτελεί τον φύλακα-άγγελό του.

Ο Άϊο και ο Μπράουν ήρθαν κοντά μέσω του μπάσκετ. Οι δύο τους περνούσαν ώρες μαζί παίζοντας μπάσκετ. Σε σημείο, μάλιστα, που ο Ντοσούνμου φιλοξενούσε τον φίλο του τα Σαββατοκύριακα για να μπορεί να παίζει αγώνες με την ομάδα που προπονούσε ο πατέρας του Μπράουν, Κουάμ.

Το μπάσκετ ήταν η ζωή τους. Όλα άλλαξαν στις 3 Αυγούστου 2011. Μπράουν και Ντοσούνμου είχαν δώσει συνάντηση στο Metcalfe Park για να παίξουν μπάσκετ. Εκεί έβαλε το τελευταίο του καλάθι, καθώς μία αδέσποτη σφαίρα, στη συμπλοκή μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών, κατέληξε να χτυπήσει τον 13χρονο Μπράουν, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το σοκ ήταν τεράστιο για τον 10χρονο τότε Ντοσούνμου που είδε την «αδελφή ψυχή» του να «χάνεται». Από τότε ο νεαρός παίκτης των Μπουλς κάθε φορά που σκοράρει ένα καλάθι πιέζει τον δείκτη, το μεσαίο και τον παράμεσο και απλώνει τον αντίχειρα και το μικρό του δάχτυλο σε σχήμα αεροπλάνου. “Είναι ένα τζετ, αυτό που ήταν ο Ντάριους στο γήπεδο. Είναι το σύμβολό του και με αυτόν τον τρόπο διατηρώ την κληρονομιά του. Δεν έκανε τίποτα κακό. Δεν παραβίαζε το νόμο. Ήταν απλώς στο πάρκο και έπαιζε μπάσκετ”, υπογραμμίζει ο Ντοσούνμου. 

Στην χθεσινή νίκη «θρίλερ» των Μπουλς με 111-110 κόντρα στην ομάδα της Οκλαχόμα, ο Ντοσούνμου κατέρριψε ένα ρεκόρ 40 ετών όσον αφορά τους ρούκι παίκτες. Σούταρε με 9/9 στις πρώτες 9 προσπάθειες του στο παρκέ, ένα ρεκόρ που κατείχε προηγουμένως ο Orlando Brown. Ο Ντοσούνμου ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 24 πόντους, οκτώ ασίστ, πέντε ριμπάουντ. Ενώ το ποσοστό ευστοχίας του «άγγιξε» το 71%. Μάλιστα στην «μαγική» εμφάνισή του πρόσθεσε επίσης ένα buzzer beater από το κέντρο του γηπέδου. Μπορούν οι Μπουλς φέτος να θεωρηθούν ισάξιοι διεκδικητές του τίτλου; Ας μπουν αρχικά στα play offs. Από εκεί και πέρα ο χρόνος θα δείξει…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments