O Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κ. Καρμένου Βέλα, δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημά του Νότη Μαριά, για την αποζημίωση των αλιέων του Σαρωνικού.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες 2/10/2017, κατάφερε με αίτημα, που απηύθυνε προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, να εξασφαλίσει τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα αποζημίωσης των ψαράδων του Σαρωνικού, μέσα από Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).
Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής απευθυνόμενος προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο είπε: «Κύριε Βέλλα, ιδίως τώρα που λόγω του ναυαγίου του δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη 2, ο Σαρωνικός Κόλπος έχει υποστεί τεράστια οικολογική καταστροφή, λόγω ρύπανσης από μαζούτ, σας ζητώ εδώ να δηλώσετε τι μέτρα στήριξης θα πάρετε υπέρ των Ελλήνων αλιέων, που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά λόγω της οικολογικής καταστροφής που έχει υποστεί ο Σαρωνικός από τη ρύπανση. Θέλω μια απάντηση στο θέμα αυτό κύριε Βέλα διότι αναμένουν οι Έλληνες αλιείς να μας πείτε πως θα τους στηρίξετε ενόψει αυτού του προβλήματος που υπάρχει σήμερα στο Σαρωνικό».
Μετά από λίγα λεπτά ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε: «Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο πάνω στο ερώτημα του κύριου Μαριά, όσον αφορά ποιο είδος στήριξης μπορεί να δοθεί στους αλιείς που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα: Το καταγράφω και θα επικοινωνήσω μαζί σας απευθείας για να δούμε εάν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) (European Maritime and Fisheries Fund)».
Επίσης ο Νότης Μαριάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα την αλιεία του τόνου και του ξιφία στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει στις αθέμιτες πρακτικές των αλιευτικών στόλων των τρίτων χωρών, «διότι οι Ευρωπαίοι αλιείς τηρούν τα συμφωνηθέντα, ενώ οι αλιευτικοί στόλοι των τρίτων χωρών κυριολεκτικά κάνουν πειρατεία» και συνέχισε ότι επιπλέον, πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της παραδοσιακής και μικρής αλιείας, ιδίως στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα, όπου οι αλιείς μετά τη σκληρή επίθεση εκ μέρους της τρόικας στο θέμα της φορολογίας έχουν κυριολεκτικά φτωχοποιηθεί. «Για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των Ελλήνων αλιέων», κατέληξε