Προπομπός για την «ουσιαστική προστασία» των προϊόντων, είναι η πιστοποίηση, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επιμένει σε αυτήν τη διαδικασία» , τόνισε μεταξύ άλλων στο news12.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Φιλήμων Ζαννετίδης, στο άκουσμα της είδησης, για τα διακόσια προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, που περιλαμβάνει η λίστα, στην οποία κατέληξε η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, σε ό,τι αφορά στα υπό προστασία προϊόντα.
Το γεγονός, θα αποτελέσει καθεστώς προστατευτικής ασπίδας και για τα ελληνικά, ούζο και φέτα. Όσο για τη σημασία της συμφωνίας, ανοίγει τη διαδικασία για την προστασία των προϊόντων αυτών από απομιμήσεις και σφετερισμούς και αναμένεται να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αλλά και ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και από τις δύο πλευρές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να εγείρουν τυχόν ανησυχίες είτε με την ΕΕ είτε με τις κινεζικές αρχές.
Στη λίστα, από πλευράς ΕΕ, περιλαμβάνονται προϊόντα όπως η μπίρα Βαυαρίας, η *ελληνική φέτα*, το ούζο Σάμου, η μαστίχα Χίου η γαλλική σαμπάνια, οι *ελιές Καλαμάτας*, το *ελαιόλαδο Σητείας*, η ιταλική γκοργκοντζόλα.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης της ΕΕ αποτελούν μια πραγματική ιστορία επιτυχίας, με αυξανόμενες παγκόσμιες πωλήσεις παγκοσμίως. Οι καταναλωτές σ’ όλο τον κόσμο εμπιστεύονται το σύστημα ταξινόμησης γεωγραφικών ενδείξεων – λόγω της ποιότητας των προϊόντων και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα υψηλότερο όφελος για τον αγρότη. Η στενή συνεργασία με τους παγκόσμιους εμπορικούς μας εταίρους όπως η Κίνα είναι μια νίκη: ωφελεί τον αγρότη μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ παρόμοιων επιχειρηματιών· και φυσικά, ωφελεί τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές της συμφωνίας.»