Αν και στην Ευρώπη το Ρωσικό φυσικό αέριο έχει γίνει στόχος πολλών κυρώσεων, είναι απίθανο οι χώρες να το αγνοήσουν παντελώς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ελλάδα αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 1,7 φορές.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ζήτηση μπορεί να σχετίζεται με τη μετάβαση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο φυσικό αέριο και την ανταγωνιστικότητα του ρωσικού καυσίμου. Και η ζέστη επηρέασε επίσης την κατάσταση. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις ελληνικές εισαγωγές αυξήθηκε από 31% σε 57%, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα ΔΕΣΦΑ. Τον Ιανουάριο–Ιούνιο, οι προμήθειες από τη Ρωσική Ομοσπονδία ανήλθαν σε 1,67 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα: φυσικό αέριο αγωγού (μέσω του σημείου Σιδηροκάστρου) – 1,49 δισεκατομμύρια και 182 εκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG. Όλες οι εισαγωγές προέρχονταν από την Gazprom. Το LNG προμηθεύτηκε από το συγκρότημα Baltic Portovaya.
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, η αύξηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου συνέπεσε με σημαντική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και μείωση των επανεξαγωγών. Αυτή η κατάσταση οδήγησε επίσης στο γεγονός ότι οι συνολικές εισαγωγές LNG μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ. Οι προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν από 682 εκατομμύρια κυβικά μέτρα με τη μορφή LNG σε 580 εκατομμύρια. Τα αμερικανικά καύσιμα υποχωρούν, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσική Ομοσπονδία αυξάνονται.