Η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ σε θέση να επιτύχει μια ευνοϊκή διευθέτηση για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία και έτσι η Ουάσιγκτον δεν ενθάρρυνε ποτέ το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, σύμφωνα με την πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις και πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Victoria Nuland. Η πρώην αξιωματούχος και μια από τους βασικούς υποστηρικτές της υποστήριξης της Ουκρανίας με στρατιωτικά μέσα, έκανε την παρατήρηση σε συνέντευξή της στο Politico.
«Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποτύχει στον στόχο του. Ήθελε να ισοπεδώσει την Ουκρανία. Ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν θα είχε κυριαρχία, ανεξαρτησία, αντιπροσωπεία, κανένα δημοκρατικό μέλλον, επειδή μια δημοκρατική Ουκρανία, μια ευρωπαϊκή Ουκρανία, αποτελεί απειλή για το μοντέλο που θέλει για τη Ρωσία», υποστήριξε η Νούλαντ.
Η ίδια επέμεινε ότι το Κίεβο μπορεί ακόμα να «επιτύχει» στη σύγκρουση, αν και απέφυγε το ερώτημα εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταλάβει τα πρώην εδάφη της από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία αποσχίστηκε από το Κίεβο μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν του 2014 και προσχώρησε στη Μόσχα μετά από δημοψήφισμα.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Βικτόρια Νούλαντ θεωρείται ευρέως ως μια από τις βασικές προσωπικότητες πίσω από ολόκληρη την ουκρανική κρίση που ξεκίνησε με τα γεγονότα του Μαϊντάν, τα οποία τελικά ανέτρεψαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, το 2014. Η διπλωμάτης, που τότε ήταν βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, εμφανίστηκε ανάμεσα σε ακτιβιστές του Μαϊντάν, μοιράζοντας αρτοσκευάσματα. Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή ως «τα μπισκότα της Νούλαντ», χρησιμεύοντας ως παράδειγμα της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στο πραξικόπημα.