Την άποψη πως οι Δυτικοί στρατοί είναι απροετοίμαστοι για έναν παρατεταμένο πόλεμο, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και συνταξιούχος συνταγματάρχης Alex Vershinin.
«Στους πολέμους φθοράς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διαμορφώνονται από την ικανότητα ενός κράτους να αντικαθιστά τις απώλειες και να δημιουργεί νέους σχηματισμούς, όχι τακτικούς και επιχειρησιακούς ελιγμούς», γράφει σε άρθρο του στο Royal United Services Institute.
Σε αντίθεση με τον πόλεμο ελιγμών, ο οποίος απαιτεί γρήγορη και βίαιη εξάλειψη ενός αντιπάλου, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι ένας πόλεμος φθοράς διαρκεί χρόνια. Ο στρατός που επικεντρώνει τη στρατηγική του στην καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων αντί να κάνει εδαφικά κέρδη θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής.
Ο Vershinin τόνισε ότι οι δυτικοί στρατιώτες είχαν από καιρό αποφύγει τους φθοροποιούς πολέμους, ευνοώντας μικρότερες εμπλοκές με προσανατολισμό στους ελιγμούς. Υποστήριξε ότι η νίκη εξαρτάται από την ικανότητα ενός στρατού να αναπληρώνει τις απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών και τη σημασία της τρομερής δύναμης πυρός.
Ενώ η Ουκρανία βασίζεται σε αποστολές όπλων και πυρομαχικών από τους δυτικούς συμμάχους της, το υψηλό ποσοστό καύσης πυροβολικού της έχει απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή πυρομαχικών.
«Έτσι, σε σύγκριση με τον αμυντικό προϋπολογισμό πριν από μόλις πέντε χρόνια, διαθέτουμε σχεδόν 50 τοις εκατό περισσότερα χρήματα σε πυρομαχικά», παρατήρησε πέρυσι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Εθνικό Φόρουμ Άμυνας Ρόναλντ Ρίγκαν στην Καλιφόρνια.
Ο Vershinin δήλωσε ότι η ουκρανική σύγκρουση έχει πιέσει τον αμερικανικό στρατό να αξιολογήσει τις πραγματικές του ανάγκες σε πυρομαχικά σε περίπτωση μελλοντικής σύγκρουσης.