Τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο είναι αρνητικό στο να στείλει πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, εξήγησε με δηλώσεις του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς. Μιλώντας σε γερμανικό μέσο τόνισε ξεκάθαρα ότι υπάρχει ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση εάν η Ουκρανία αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.
«Ελέγχουμε προσεκτικά όλα τα αιτήματα που λαμβάνουμε. Αλλά για εμάς υπάρχει μια αρχή που μοιράζομαι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν θέλουμε τα όπλα που προμηθεύουμε να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν σε ρωσικά εδάφη».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι φέρεται να είπε στον Σολτς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο τον Μάιο ότι το Κίεβο «θέλει επειγόντως» σουηδογερμανικούς πυραύλους Taurus KEPD 350. Τα εκτοξευόμενα πυρομαχικά είναι οπλισμένα με κεφαλή 500 κιλών και μπορούν να ταξιδέψουν έως και 500 χιλιόμετρα (310 μίλια).
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Ουκρανία ζητάει όλο και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από τους δυτικούς υποστηρικτές της. Το Κίεβο έχει εντείνει τις εκκλήσεις προς το ΝΑΤΟ να του προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη – συγκεκριμένα τα αμερικανικής κατασκευής F-16 – τους τελευταίους μήνες, αφού εξασφάλισε δέσμευση για δεκάδες κύρια άρματα μάχης Leopard 2 και 1, M1 Abrams και Challenger 2 από πολλές χώρες της ΕΕ.